Project Description

Legislative Initiatives

În calitate de parlamentar, am oportunitatea de a iniția sau de a semna propuneri care să modifice legislația în vigoare. Îmi doresc ca prin acestea, interesul cetățenilor și transparența administrativă să fie respectate.

Propunerile legislative inițiate de mine sunt strâns legate de prioritățile mandatului meu și cauzele pentru care lupt. Mai jos sunt câteva dintre acestea:

1. Propunere legislativă privind hărțuirea în spațiul public

L84/2018 – Propunere legislativă pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, astfel încât hărțuirea, hărțuirea sexuală și cea psihologică să fie interzise atât în spațiile publice, cât și în privat.

 • Am propus în premieră în România sancționarea hărțuirii stradale, fenomen care afectează 8 femei din 10 în țara noastră.
 • Prin această inițiativă, hărțuirea, hărțuirea sexuală și cea psihologică să fie interzise atât în spațiile publice, cât și în privat.
 • Zi de zi, femeile din România sunt agresate și umilite prin hărțuire – în școli și universități, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun și în instituții publice. Hărțuirea este violență, iar violența nu mai trebuie și nu mai poate fi tolerată într-o țară europeană în anul 2018.
 • În prezent nu există în România o prevedere care adresează hărțuirea din spații publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societății civile, cât și a directivelor europene. Hărțuirea este menționată doar în Codul Penal, fiind restrictivă doar în cazul relațiilor de muncă.

Această inițiativă a fost adoptată de Parlament și a devenit lege, fiind publicată în Monitorul Oficial în 6 august 2018.

2. Propunere legislativă privind hărțuirea morală la locul de muncă

L204/10.04.2018 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

  • Propune pedepsirea hărțuirii la locul de muncă, inclusiv cea psihologică, morală – angajații români sunt printre cei mai stresați din UE și suntem pe primele locuri la afecțiuni depresive, care pot fi rezultate inclusiv ale acestui tip de hărțuire.
  • Expunerea de motive a proiectului de lege citează multiple studii științifice, documente și prevederi ale instituțiilor europene, printre care:
   • Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene privind mediul de lucru
   • decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene
   • Carta Drepturilor Fundamentale a UE
   • Rezoluția Parlamentului European 2001/2339 cu privire la hărțuirea morală la locul de muncă
   • Acordul-cadru al UE privind stresul la locul de muncă
   • Acordul-cadru privind hărțuirea și violența la locul de muncă
   • Rezoluția PE din 15 decembrie 2011 ce solicită strategii naționale eficace de combatere a violenței la locul de muncă și o definiție comună a hărțuirii morale la nivelul celor 28 de state membre.
   • Directiva-cadru 89/391/CEE privind sănătatea mentală la locul de muncă
   • Cadrul strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020.

Studiile atestă faptul că, în practică, femeile sunt supuse hărțuirii morale la locul de muncă într-o măsură mai mare decât bărbații.

Forme ale hărțuirii la locul de muncă: conduită ostilă sau nedorită, comentariile verbale, acțiunile sau gesturile angajatorului, ale superiorului ierarhic sau ale colegilor care ar duce la o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității, prin afectarea sănătății fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional.

Inițiativa se află momentan la Senat, în lucru la Comisiile Permanente. Puteți consulta expunerea de motive AICI și textul de lege AICI.

3. Creșterea până la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în servicii de tip rezidențial.

 • Un prim pas al colaborării transpartinice la feminin pentru promovarea unor proiecte necesare și benefice pentru protecția copiilor, egalitatea de șanse, educație, sănătate, protecție și siguranță, antreprenoriat etc. 65 de deputate și senatoare, inclusiv membre ale Guvernului au semnat inițiativa.
 • Banca Mondială, UNICEF și DGASPC au realizat un studiu asupra celor 150 de centre de plasament din România. Recomandările au fost ca toți cei peste 19000 de copii din centrele de tip rezidențial să treacă treptat prin dezinstituționalizare: să fie mutați în centre mici de tip parental, cu asistenți sociali sau în plasament la familii până în 2020. Această inițiativă vine exact în sprijinul acestui angajament al României la Comisia Europeană.
 • Costurilor statului român cu plasarea copiilor în centre sunt de șase ori mai mari decât dacă minorul este plasat în familia extinsă sau substitutivă și de trei ori mai mari decât plasamentul la asistenți maternali.

Această inițiativă a fost promulgată de către Președinte și a devenit lege, fiind publicată în Monitorul Oficial în 29 noiembrie 2018.

Vă invit să consultați toate propunerile legislative inițiate sau semnate de mine până acum. Acestea se regăsesc AICI. Dacă aveți întrebări sau propuneri, nu uitați să îmi scrieți la adresa oficială oana.bizgan@cdep.ro sau pe formularul online dedicat AICI.

EGALITATE DE ȘANSE

Este în interesul fiecăruia dintre noi, mai ales economic, ca toți membrii societății să fie implicați și productivi, să-și poată aduce contribuția la valoarea creată în România.

Trimitere propunere

TINERI ȘI COPII

1 din 2 tineri sub 24 ani trăiesc în condiții de sărăcie. Tinerii și copiii de astăzi sunt cetățeni cu normă întreagă și au nevoie de un cadru prielnic pentru a construi România de mâine.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

Avem penultima speranță de viață medie (75 ani) din UE din pricina unei distribuții ineficiente a resurselor. Momentan alocăm doar 4% din PIB domeniului sănătății.

Trimitere propunere

ECONOMIE

Trebuie să folosim avantajele competitive din diferite sectoare pentru a repoziționa România ca un actor esențial pe lanțul de valoare european și global.

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Schimbăm România Împreună!

Doar revolta împotriva celor responsabili de problemele cu care ne confruntăm nu este suficientă. Vino alături de echipa mea pentru a transforma România în țara visurilor împlinite.

Voluntar de România

Abonare Newsletter