Project Description

Economie

Creșterea bunăstarii prin susținerea agenților economici să crească locurile de muncă și investițiile în produse și servicii cu valoare adăugată mare

Situația actuală:

  • Top 10% dintre firmele din România dețin aproape 91% din totalul veniturilor întregului mediu de afaceri – mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%);
  • 99% din firmele românești sunt IMM-uri, dar acestea au o sanatate șubredă, abia mai respiră;
  • Doar 1% din companiile autohtone au venituri mai mari de 5 mil EUR, aceastea consolidând aproape 65% din veniturile întregului mediu de afaceri în 2008, ajungând la 74% în 2015
  • Pentru fiecare exportator, există 4 importatori (22.000 exportatori – 5% din toate companiile active – la 80.000 importatori);
  • Cifra de afaceri a celor 1155 companii de stat – 44,5 miliarde RON (4% din total economie)
  • Restanțe cumulate – 20,7% din total arierate la nivelul întregii economii (3,7% din PIB-ul României din 2014)
  • Numărul de salariați: 300 mii persoane (7.6% din totalul salariaților din România)

Măsuri propuse:

1. Creștere economică durabilă:
  • Reindustrializare – România are o bază industrială care trebuie permanent îmbunătățită pentru a fi pe partea câștigătoarea în competiția globală. Trebuie să folosim avantajele competitive din diferite sectoare pentru a repoziționa România ca un actor esențial pe lanțul de valoare european și global.
  • Clusterele economice – susținerea tuturor instrumentelor disponibile (inclusiv investițiile directe, parteneriatele public-privat, fiscalitatea, atragerea de investiții străine, dar mai ales obținerea și difuzarea de informații cu privire la industrii și activități profitabile), consolidarea clusterelor industriale în jurul întreprinderilor, universităților și centrelor de cercetare existente, creșterea unor industrii noi și de mare valoare adăugată (cum ar fi: dispozitive medicale și nanotehnologie la București, big data și biotehnologie la Iași, semiconductori la Cluj etc).
  • Întreprinderile de stat – de-a lungul ultimelor 26 de ani, multe din întreprinderile de stat au servit ca instrument de finanțare pentru o clasă politică coruptă. În același timp, majoritatea angajaților au văzut salarii reduse, restructurări și condiții de muncă din ce în ce mai precare.  Trebuie îmbunătățită guvernanța corporativă, astfel încât întreprinderile să își poată crește competitivitatea și să își asigure locul în lanțul de valori european și global.
  • Antreprenoriatul: schemele de finanțare trebuie mult simplificate și promovate astfel încât IMMurile să poată accesa aceste scheme în mod eficient, electronic, cu un efort minim. Procesul administrativ trebuie redus substanțial, astfel încât IMMurile să se poată concentra pe activitatea lor principală și nu pe completarea de formulare redundante, cu valoare adăugată redusă sau inexistentă. O componentă esențială a acestui proces este digitalizarea și trecerea la procese online.
2. Creșterea participării forței de muncă:
  • Crearea continuă de locuri de muncă – prin susținerea investițiilor, a antreprenoriatului și a inovației, putem asigura o creștere a locurilor de muncă. Odată cu concurența și creșterea productivității, vom vedea și o creștere a salariilor și implicit a bunăstării în toată țara.
  • Participarea femeilor: participarea femeilor în forța de muncă în România este de 57%. Pentru a încuraja participarea femeilor, sunt necesare reforme care să creeze un cadru propice pentru femei, pentru a îmbina viața de familie cu cea profesională. Societatea trebuie sa împartă responsabilitatea creșterii copiilor, prin programe ce permit părinților să se reintegreze în forța de muncă în mod eficient după concediul matern/patern.
3. Reducerea decalajelor economice regionale

Politica de dezvoltare regională necesită utilizarea resurselor locale, dar și a celor atrase din mediul național sau internațional pentru creșterea gradului de adaptabilitate a componentelor de producție și de funcționalitate la necesitățile de ajustare structurală și, nu în ultimul rând, pentru reducerea divergențelor regionale. Cu cât regiunile de dezvoltare se dezvoltă într-un mod mai echilibrat, cu atât această creștere este mai benefică și mediului macroeconomic, deoarece România nu mai devine expusă pe anumiți poli de dezvoltare economică, în varii domenii. Un bun exemplu constă în reducerea discrepanțelor regionale, în ceea ce privește rata șomajului, sau chiar a producției. Un factor ce are impact semnificativ asupra acestora este încurajarea flexibilității forței de muncă, acțiune ce ar stimula persoanele să migreze în alte regiuni și să rezolve problemele referitoare la șomaj și subproducție.

Întotdeauna munca în echipă obține cele mai bune rezultate. Mai sus ați citit sumarul problemelor și soluțiilor identificate de noi. Aștept opiniile și recomandările voastre pe tema „Economie”.
Împreună suntem mai buni și mai puternici! Folosește mandatul meu pentru a schimba România în țara visurilor împlinite. Trimite propunerile tale.

EGALITATE DE ȘANSE

Este în interesul fiecăruia dintre noi, mai ales economic, ca toți membrii societății să fie implicați și productivi, să-și poată aduce contribuția la valoarea creată în România.

Trimitere propunere

TINERI ȘI COPII

1 din 2 tineri sub 24 ani trăiesc în condiții de sărăcie. Tinerii și copiii de astăzi sunt cetățeni cu normă întreagă și au nevoie de un cadru prielnic pentru a construi România de mâine.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

Avem penultima speranță de viață medie (75 ani) din UE din pricina unei distribuții ineficiente a resurselor. Momentan alocăm doar 4% din PIB domeniului sănătății.

Trimitere propunere

ECONOMIE

Trebuie să folosim avantajele competitive din diferite sectoare pentru a repoziționa România ca un actor esențial pe lanțul de valoare european și global.

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Schimbăm România Împreună!

Doar revolta împotriva celor responsabili de problemele cu care ne confruntăm nu este suficientă. Vino alături de echipa mea pentru a transforma România în țara visurilor împlinite.

Voluntar de România

Abonare Newsletter