Promovarea egalității dintre femei și bărbați – scrisoare oficială către liderii UE

În mai puțin de șase luni vom avea alegerile europarlamentare, probabil cele mai importante de până acum, având în vedere circumstanțele politice și socio-economice europene.

În acest context, am trimis recent o scrisoare oficială către președintele Parlamentului European, liderii grupurilor politice ale PE, Comisarul European pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen și membrii Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen din Parlamentul European.

Promovarea continuă şi sistematică a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ar trebui să constituie o preocupare atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Cred cu fermitate că este nevoie de introducerea cotelor de gen de reprezentare minimă de 50% pe listele candidaților elegibili în următoarele alegeri europarlamentare. Doar 37% dintre europarlamentarii aleși în campania din 2014 au fost femei, cu numai 2% mai mult decât în alegerile din 2009.

Ne dorim o societate echitabilă, care să favorizeze incluziunea și evoluția pozitivă în domenii precum educație, sănătate și infrastructură. Avem nevoie de femei capabile și determinate să schimbe lucrurile în bine, să intre în sfera politică și să consolideze sistemul democratic.

Participarea egală a femeilor și bărbaților în viața politică este o condiție fundamentală pentru o democrație eficace. De aceea, am cerut sprijinul liderilor europeni pentru ca aceștia să transmită un semnal ferm clasei politice din România. Cu o prezență de sub 20% a femeilor în Parlamentul României, este necesar ca liderii partidelor naționale să facă un pas în față și să desemneze femei și bărbați în proporție de 50 la 50 pe locurile candidaților eligibili în campania electorală din 2019.

Consider că Uniunea Europeană va face față tuturor problemelor și provocărilor actuale, doar dacă va include mai multe femei în sistemul decizional și va promova egalitatea de gen și incluziunea tuturor categoriilor de cetățeni europeni. Mai jos, veți găsi scrisoarea oficială pe care am adresat-o liderilor europeni:

„În mai puțin de jumătate de an, vor avea loc probabil cele mai importante alegeri electorale europene de până acum. Europa este pusă în fața unor provocări politice și sociale dificile precum ascensiunea iliberalismului în est, negocierile Brexit sau situația migranților care sunt în căutarea unei vieți mai bune în Uniune Europeană. Europa trece prin momente dificile, iar acum are șansa de a transforma provocările în oportunități și de a  regăsi elementul care cândva ne-au unit pe toți. Vă scriu pentru că am încrederea că vom regăsi acel element unificator.

Vă scriu în calitate de membru independent pro-european al Parlamentului României, membră în Comisia pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și Young Global Leader. Am avut ocazia și privilegiul de a da voce unor subiecte precum egalitate de șanse, drepturile femeilor și drepturile copiilor. În ultimii doi ani, am reușit cu succes să aduc justiția socială pe agenda națională a Parlamentului și să obțin rezultate semnificative ca adoptarea primei Legi împotriva hărțuirii stradale în România, adoptarea creșterii de la 3 la 7 ani a vârstei minime pentru trimiterea copiilor din sistemul de protecţie în servicii de tip rezidenţial, propunerea privind parteneriatul civil, propunerea privind înființarea Registrului național automatizat al infractorilor sexuali. Cu fiecare succes obținut am înțeles cât de multe alte lucruri pot fi îmbunătățite atât în România, cât și Uniunea Europeană. 

În perioada 23-26 mai, cetățeni din 27 de țări îi vor alege pe cei 705 membri ai viitorului Parlament. Cei 705 de parlamentari vor reprezenta interesele a milioane de oameni. Totuși, după ultima campanie electorală pentru legislativul european, doar 37% din numărul de europarlamentari aleși au fost femei, cu 2% mai mult decât la alegerile din 2009. Dacă vrem să construim o societate a dreptății, prosperității și egalității de șanse, femeile ar trebui să devină o parte integrantă sferei politice și a procesului decizional politic la nivelul Uniunii. Cred cu tărie că reprezentarea egală a femeilor în pozițiile de conducere este esențială în toate sectoarele de activitate, private sau publice, iar Uniunea Europeană are șansa să devină un promotor al egalității de gen din întreaga lume. În România, doar 19% din numărul total de membri ai Parlamentului sunt femei, iar în ultimele alegeri electorale europene, rata a fost de 31%.

În calitate de politicieni trebuie să luptăm pentru o Europă a prosperității și egalității de șanse. Femeile sunt o parte esențială al acestui plan. Aduceți-le la masa de discuții. În calitate de lider politic european, vă rog să trimiteți un semnal ferm către toți liderii partidelor politice din România pentru ca aceștia să desemneze femei și bărbați în proporție de 50 la 50 pe locurile candidaților eligibili. Sper că Parlamentul European se va asigura că acest mesaj va ajunge către liderii politici și ne va oferi susținere deplină pentru a găsi soluțiile potrivite pentru această situație. Cred cu tărie că le putem arăta femeilor cât de mult avem nevoie de ele și de vocea lor.

Cu respect,

Oana Bîzgan”