16+ femei pentru #16ZileDeActivism – Cynthia Loris
Mi-e greu să mă descriu, pentru că nu mă consider a fi finită, statică sau constantă. Sunt mereu în (auto)căutare sau (auto)descoperire, iar dacă mă opresc, simt cum viața mea se oprește. Sunt fata cea “rea“, outsider, curioasă, rebelă care, între timp, a devenit femeie, mamă și este atat de norocoasă să aibă în spatele ei atâtea bune și grele experiențe, trăiri și lecții de viață încât ar putea umple trei vieți. Sau nouă. Știu că asta îi sperie sau îi copleșește pe cei din jurul meu. Dar e ok, înțeleg asta.
Provin dintr-o familie persecutată de regimul comunist, mulți au fost omorâți în închisorile securității, alții au reușit să fugă peste graniță. Am trăit 10 ani de comunism atroce, în frică, în tăcere. Am supraviețuit Revoluția alături de tatăl meu la Brașov și am învățat să lupt pentru libertate, de aceea fac parte din Vă Vedem Din Sibiu și am protestat în frig cu copilul în brațe pentru valorile în care cred. Am învățat să denunț abuzul și sa îl fac vizibil, inacceptabil.
Am studiat Litere și Arte, scriu, sunt artistă vizuală și lucrez în domenii creative. Sunt feministă și activistă. În câteva luni voi fi absolventă de UX Design. Mă străduiesc să fiu ceea ce trebuie, unde și atunci când trebuie, chiar dacă îmi este teribil de frică de fiecare dată când încep ceva nou. Să decid ceva. Nu sunt sigură de nimic, greșesc mult, sunt timidă și îmi place să fiu singură cu munca mea. Consider că totul e schimbător și neliniar. Asta este ecuația vieții mele.
1. Ce îți place cel mai mult în activitatea ta/în viața profesională?
Îmi place libertatea pe care o am ca artistă, ca persoană creativă. Nimeni nu poate fi stăpân pe mintea și sufletul meu. Trăiesc mai mult în mine, iar acolo fac ce vreau eu.
Scriu, fac artă vizuală și lucrez într-un domeniu creativ. Mi-am luat libertatea de a mă reinventa. A fi liber este o decizie.
2. Când ai simțit nevoia de sprijin din partea altor femei, în viața profesională?
Mereu simt această nevoie, caut colaborarea feminină. Dar noi femeile încă nu știm cum să ne susținem reciproc. Ne-am născut într-o lume a bărbaților în care ne privim ca pe niște concurente, ne punem bețe în roate, ne bucurăm de eșecul celeilalte, fie el profesional sau personal. Din păcate am suferit și eu în urma unor atacuri sau uri personale ale unor femei. Dar am învățat să nu procedez niciodată astfel, chiar dacă uneori am simțit la rândul meu invidie sau am fost frustrată.
În ultimii ani, plecând singura cu un copil în lume, am fost nevoita să fac de toate. Inclusiv să spăl casele altora, deşi am studii universitare. Am fost ajutată de femei aici în Elveția, unde trăiesc acum cu fiul meu. Simt acea suroritate după care am tânjit multă vreme. Am două prietene minunate aici și câteva în țară, care îmi sunt familie, dar și sprijin în plan profesional, întrucât m-au implicat în diferite proiecte. Pe lângă ele am primit și susținerea multor femei extraodinare, printre care se numără și angajatoarea mea actuală (lucrez în echipa sa de marketing acum), directoarea școlii la care învată fiul meu, doamne psiholog, mame ale colegilor fiului meu, femei din toate domeniile cu care m-am întâlnit aici. când am ajuns aici, însă treptat treptat am simțit cum s-a creat un cerc în jurul meu și am acum certitudinea că totul e spre bine. Drumul e acum deschis în fața mea, dar am trecut toate iadurile ca să ajung aici.
3. Care e cel mai comun stereotip cu care te-ai confruntat de-a lungul timpului, ca femeie?
De mamă singură amărâtă, victimă, fără putere, care a ajuns așa întrucât e o femeie ușoară și “a turnat” un copil. Sau de femeie care profită de povestea ei ca să obțină diferite avantaje apelând la empatia necunoscuților.
4. Ce ai schimba/ce ar trebui să se schimbe pentru a vedea mai multe femei în domeniul tău de activitate?
Nu aș schimba nimic din cursul pe care lucrurile au luat-o în domeniile creative. Acum este cel mai bun moment să fii femeie, şi ieși din umbră și să te faci vazută. Plecând din România am descoperit o revoluție feminină contemporană și mi s-a umplut inima de bucurie. Sunt atâtea femei minunate în întreaga lume de la care am de învâțat, mă simt norocoasă. Arta, literatura, design-ul, politica, activismul pulsează acum de forța și curajul femeilor.
5. Ce mesaj de încurajare transmiți altor femei?
Să nu vă fie teama de a vă iubi pe voi înșivă, ca să-i puteți iubi și pe ceilalți. A-ți arăta vulnerabilitățile, adaptabilitatea și deschiderea spre schimbare sunt superputeri. GO FOR THEM!
***
16+ femei pentru #16ZileDeActivism este o inițiativă prin care îmi doresc să aduc recunoaștere acelor femei care mă inspiră, care muncesc zi de zi, care depășesc orice obstacole și care, la rândul lor, susțin alte femei.