Project Description

Sănătate

Prioritizarea investitiilor în infrastructura de sănătate în funcție de nevoile reale ale pacientului

Situația actuală:

 • România alocă doar 4% din PIB domeniului sănătății în momentul de față (spre deosebire de media UE de 7%);
 • În România, există 2,72 medici /1000 locuitori (sub media de aprox. 3 a UE). Deși media este mai ridicată în București și alte orașe mari, există regiuni unde media este sub 1medic/1000 locuitori;
 • În ciuda indicatorilor medii de performanță, România are penultima speranță de viață medie (75 ani) din UE din pricina unei distribuții ineficiente a resurselor din infrastructură;
 • 30% din suprafața spitalelor se află în momentul de față în condiții de risc seismic 1 sau 2;
 • La nivel național există 103 mii de paturi de spital și aproximativ 4 milioane de cazuri tratate anual;
 • Național, fiecare medic (cu personal de sprijin) are în responsabilitate aproximativ 3 pacienți, spre deosebire de Marea Britanie (1 medic/pacient), Austria (1.5 medic/pacient), Bulgaria (1.7 medic/pacient), etc. Dacă luăm în calcul Bucureștiul, numărul poate ajunge chiar la 5 pacienți/medic;
 • În acest moment, 30% din spitalele din România sunt sub risc seismic I sau II;
 • Spitalele din Romania tratează cu 1.4 milioane mai mulți pacienți decât ar fi capabile în parametri optimi.

Măsuri propuse:

1. Creșterea nivelului de finanțare până la minimum 6% din PIB în 2-4 ani, prin creștere graduală anuală

2. Punerea pacientului în centrul sistemului sanitar din România prin corelarea programelor de investiții cu nevoia reală a pacientului

3. Îmbunătățirea capacităților marilor centre medicale de a trata poli-trauma

4. Deschiderea și/sau consolidarea a 243 de centre de sănătate primară – majoritatea românilor se tratează în spitale, deși acestea presupun costuri mai mari și o suprasolicitare a resursei umane de specialitate

 • Spitalele din Romania trateaza cu 1.4 milioane mai multi pacienti decât ar fi capabile în parametri optimi. Aproximativ 1.6 milioane de pacienți ar putea fi tratați în centre de sănătate primară. Sistemul actual este ineficient, fiind bazat pe utilizarea spitalului ca unitate etalon de infrastructură sanitară. În sistemele moderne din UE sunt utilizate centre de sănătate primară.

5. Depolitizarea managementului infrastructurii de sănătate

 • Instituirea unui management profesionist în rândul spitalelor, descentralizarea managementului sănătății și delegarea clară a responsabilității pentru deciziile de investiții, astfel încât directorii de spitale (403 spitale în România) să poată lua deciziile corecte de personal și cheltuieli fără a fi amenințați politic.
 • Restructurarea modului de compensare și salarizare a întregului personal medical, prin instituirea de mecanisme de plată bazate pe rezultatele actului medical, și nu pe sume fixe (de ex: salarii) care nu ţin cont de cantitatea şi calitatea serviciilor medicale efectuate.
Întotdeauna munca în echipă obține cele mai bune rezultate. Mai sus ați citit sumarul problemelor și soluțiilor identificate de noi. Aștept opiniile și recomandările voastre pe tema „Sănătate”.
Împreună suntem mai buni și mai puternici! Folosește mandatul meu pentru a schimba România în țara visurilor împlinite. Trimite propunerile tale.

EGALITATE DE ȘANSE

Este în interesul fiecăruia dintre noi, mai ales economic, ca toți membrii societății să fie implicați și productivi, să-și poată aduce contribuția la valoarea creată în România.

Trimitere propunere

TINERI ȘI COPII

1 din 2 tineri sub 24 ani trăiesc în condiții de sărăcie. Tinerii și copiii de astăzi sunt cetățeni cu normă întreagă și au nevoie de un cadru prielnic pentru a construi România de mâine.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

Avem penultima speranță de viață medie (75 ani) din UE din pricina unei distribuții ineficiente a resurselor. Momentan alocăm doar 4% din PIB domeniului sănătății.

Trimitere propunere

ECONOMIE

Trebuie să folosim avantajele competitive din diferite sectoare pentru a repoziționa România ca un actor esențial pe lanțul de valoare european și global.

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Schimbăm România Împreună!

Doar revolta împotriva celor responsabili de problemele cu care ne confruntăm nu este suficientă. Vino alături de echipa mea pentru a transforma România în țara visurilor împlinite.

Voluntar de România

Abonare Newsletter