Project Description

Tineri și copii

Crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru un mediu social favorabil dezvoltării tinerilor și copiilor

Situația actuală:

 • 706 mii de tinerii români cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani sunt NEETS (Not in Education, Employement or Training). Din acest punct de vedere, România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană;
 • 57.279 de copii în sistemul de protecție specială a copilului, 20.291 copii în servicii de tip rezidențial,       36.988 în servicii de tip familial;
 • 1 din 2 tineri sub 24 ani (mai precis 2.5 milioane) trăiesc în condiții de sărăcie;
 • Prin rata mare de NEETS se pierd anual 2.5 miliarde EUR;
 • Șomajul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani a fost de 20.4% în iunie 2016 (121 mii de persoane).

Măsuri propuse:

 • Reformarea sistemului de educație pentru a-l centra pe nevoile copiilor, transformându-l în șansa acestora la depășirea statutului socio-economic al părinților și accesul rapid locuri de muncă;
 • Stimularea firmelor să angajeze tineri, inclusiv prin scheme de ajutor de stat sau alte tipuri de facilități;
 • Crearea mai multor acceleratoare de afaceri la nivel național (în orașe precum București, Iași, Timișoara, Cluj, Craiova) în care regăsim studenți în domenii tehnice și economice;
 • Învățământul profesional – „Joburi pentru tineri – Productivitate din ziua 1” – integrarea a cel putin 25.000 tineri în forme de învățământ profesional-dual în decurs de 4 ani (2 generatii de tineri cu vârste cuprinse intre 15 si 24 de ani)
 • Creșterea angajărilor prin stimularea mobilității tinerilor în regiunile în care sunt locuri de muncă vacante;
 • Corelarea programei educaționale cu piața muncii – realizare unor grupuri de lucru între departamenetele de Resurse Umane din companii și reprezentanți ai învățământului pentru a crea o paletă de subiecte comune;
 • Introducerea unor programe educaționale care tratează aspecte din viata de zi cu zi, extrem de importante pentru dezvoltarea copiilor și a tinerilor: educație financiară, educație civică (etica profesională, voluntariatul, cetățenie activă), educație pentru sănătate (igienă, reproducere, alimentație etc.), educație pentru drepturile omului și educație artistică.
Întotdeauna munca în echipă obține cele mai bune rezultate. Mai sus ați citit sumarul problemelor și soluțiilor identificate de noi. Aștept opiniile și recomandările voastre pe tema „Tineri și Copii”.
Împreună suntem mai buni și mai puternici! Folosește mandatul meu pentru a schimba România în țara visurilor împlinite. Trimite propunerile tale.

EGALITATE DE ȘANSE

Este în interesul fiecăruia dintre noi, mai ales economic, ca toți membrii societății să fie implicați și productivi, să-și poată aduce contribuția la valoarea creată în România.

Trimitere propunere

TINERI ȘI COPII

1 din 2 tineri sub 24 ani trăiesc în condiții de sărăcie. Tinerii și copiii de astăzi sunt cetățeni cu normă întreagă și au nevoie de un cadru prielnic pentru a construi România de mâine.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

Avem penultima speranță de viață medie (75 ani) din UE din pricina unei distribuții ineficiente a resurselor. Momentan alocăm doar 4% din PIB domeniului sănătății.

Trimitere propunere

ECONOMIE

Trebuie să folosim avantajele competitive din diferite sectoare pentru a repoziționa România ca un actor esențial pe lanțul de valoare european și global.

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Schimbăm România Împreună!

Doar revolta împotriva celor responsabili de problemele cu care ne confruntăm nu este suficientă. Vino alături de echipa mea pentru a transforma România în țara visurilor împlinite.

Voluntar de România

Abonare Newsletter