[:ro]

Ridicarea vârstei de plasament de la 3 la 7 ani

La ora actuală, 57 000 de copii din România sunt incluși în sistemul de protecție specială, 19 000 dintre aceștia aflându-se în centre de plasament, cunoscute la nivel colectiv și sub denumirea de orfelinate. Anual, 9 000 de copii intră în sistem, numeroase familii făcând apel la această măsură, temporar sau nu, din cauza sărăciei accentuate. Condițiile din cadrul acestor instituții sunt vitrege. Dincolo de supraaglomerare, de lipsa personalului calificat și de serviciile neadaptate nevoilor individuale, copiii din centre sunt expuși riscului de abuz fizic, emoțional, sexual, precum și situațiilor de neglijare. Internarea copiilor în instituții de tip rezidențial are efecte ireversibile asupra comportamentului și dezvoltării lor, identificându-se în rândul acestora, rezultate mai proaste atât din punct de vedere psiho-social, cât și cognitiv.

Având în vedere toate acestea, România s-a angajat să dezinstuționalizeze treptat, toți acești copii, iar centrele de plasament să fie închise până în 2020. Acest obiectiv se regăsește și în Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020. Totuși, în ciuda demersurilor făcute până acum, țara noastră continuă să se plaseze printre statele cu cele mai mari rate de copii în centre de tip rezidențial, din Europa. Întrucât îmi doresc ca fiecare copil să crească și să se dezvolte armonios în sânul unei familii, să aibă o șansă mai mare la adopție, împreună cu 64 de colege din Parlament, am propus creșterea vârstei la care copiii sunt trimiși în servicii de tip rezidențial, de la 3 la 7 ani. Excepție vor face cei care necesită îngrijiri de tip specializat.

Colegii din Senat au susținut această inițiativă legislativă, votând-o în unanimitate, drept pentru care le mulțumesc tuturor. Aștept cu mare drag să o susținem și aici, în Camera Deputaților și contez pe sprijinul dvs., dragi colege, dragi colegi, de a fi alături de mine în demersul de a oferi fiecărui copil o șansă reală la o familie. Vă rog, așadar, să votați modificarea legislativă propusă.

Declarație politică din data de 12 septembrie 2018.

[:]