Deputații au votat pentru accesul egal la educație  pentru copiii fără CNP și fără acte de identitate 

Inițiativa depusă de deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din  toate formațiunile politice, prin care se solicită acces la educație pentru copiii care nu au un CNP sau acte de identitate a fost supusă astăzi votului în plenul Camerei Deputaților, trecând cu 282 de voturi pentru, nici un vot împotrivă și nici o abținere. Aceasta prevede modificarea legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale în așa fel încât și acești copii să poată fi înscriși în sistemul educațional.  

Inițiativa legislativă prevede că acei copii care nu au CNP se vor putea înscrie în cadrul unităților de învățământ de care aparțin, având posibilitatea de a accesa acest drept garantat de Consituție și de Convențiile Internaționale la care România este parte. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal.  

„Din păcate, deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de naștere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Există deci, cazuri frecvente în care copii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Ne dorim, prin această propunere, să remediem aceste situații și să oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați. De aici importanța acestei colaborări transpartinice la feminin. Educația copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte – le mulțumesc colegelor mele că susțin această inițiativă”, declară deputata independentă Bîzgan, inițiatoare a proiectului. 

Dreptul la educație este garantat tuturor copiilor din țara noastră, atât prin Constituție cât și prin Convențiile internaționale la care România este parte, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite. Autoritățile estimează că peste 160.000 de români nu au niciun document de identitate, iar majoritatea celor fără acte sunt copii. Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane. 

„Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la școală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viață”, consideră Mara Mareș, deputată PNL și co-inițiatoare a propunerii legislative. 

„Discutăm despre egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor, dreptul la educație gratuită; ca medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie atrag atenția în mod special asupra acestor aspecte – avem datoria ca în România, țară membră UE să nu mai existe persoane fără acte de identitate, mai ales copii care din această cauză să nu poată merge la școală”, declară dr. Maricela Cobuz, deputată PSD în susținerea propunerii inițiate. 

„Prin acestă inițiativă facem doi pași importanți. Pe de-o parte, ne asigurăm că accesul la educație este, într-adevăr, un drept al tuturor copiilor și că aceștia pot dobândi actele de identitate atât de necesare. Pe de altă parte, este a doua colaborare de amploare a femeilor din Parlamentul României în această legislatură, ceea ce demonstrează că există cauze – educația este una dintre ele – ce depășesc granițele politice”, completează deputata USR, Lavinia Cosma, militantă pentru accesul copiilor la educație egală și nediscriminatoare. 

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament în luna mai a acestui an, Camera Deputaților fiind prima cameră sesizată. Aceasta urmează să intre în dezbatere în comisiile permanente ale Senatului. Aceasta este a doua inițiativă comună transpartinică a femeilor din Parlament, prima dintre ele – Creștere vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în instituții de tip rezidențial – fiind votată în Camera Deputaților (camera decizională) în cadrul aceleiași ședințe de plen și urmând să meargă spre promulgare către Președintele Klaus Iohannis.  

CHANGE A LIFE TODAY

As long as poverty, injustice & inequality persist, none of us can truly rest. It doesn’t take much to change a life, Get in touch today and start making the difference.

VOLUNTEER
DONATE NOW