Loading...

Drepturile omului nu se votează

Romania este în acest moment polarizată, de către noi, sfera politică. Am ajuns la un nivel greu de îndurat al discursurilor instigatoare la ură, pentru a ne împărți în tabere: pro, contra sau boicot.

Este trist că această dezbinare are loc în Anul Centenarului. În loc să ne unim, să ne apreciem reciproc, suntem mai determinați ca oricând să-l arătăm cu degetul pe omul de lângă noi, să-i intrăm cu forța în viață și să decidem cum și ce trebuie să gândească. Este omul „la fel de egal ca noi” pe care până ieri îl apreciați, îl asociați cu lucruri bune în familie, comunitate și țară și peste noapte, același om devine inamicul care trebuie nimicit. Ne batem cu pumnii în piept că deținem adevărul suprem în orice și oricând, dar ce drept avem noi să decidem cine pe cine iubește sau cine în cine crede? Cum ne permitem să intrăm „cu bocancii” în viața și credința oamenilor, cum ne putem declara mai buni dacă facem pentru celălalt exact ceea ce nu am vrea să ni se facă nouă?

Am uitat de ce se întâmplă cu adevărat în România, la doar câteva sute de metri de această clădire impunătoare cu care nu ezităm să ne lăudăm în lume? Ne prefacem cu toții că nu vedem realitatea cruntă: cote alarmante ale violenței domestice, sărăcie lucie, abandon școlar galopant, mii de copii abandonați înconjurați de tristețe și durere, sute de mii de copii cu părinți plecați în străinătate care trec prin drame inimaginabile. Acestea sunt adevăratele probleme ale familiei care ar trebui să ne preocupe, și nu ce orientare sau comportament intim să aibă cetățenii. Am uitat cu toții că singurele lucruri care nu ar trebui să lipsească dintr-o relație sunt respectul și dragostea – nimic altceva?

Drepturile fundamentale ale omului nu se votează, ci se respectă. Vă reamintesc că avem deja o legislație în vigoare care încă mai condiţionează recunoaşterea unor drepturi civile de instituţia căsătoriei. Recensământul din 2011 ne arată că există cel puțin 800.000 de români care trăiesc în uniune consensuală, fără să fie căsătoriți. 37% din copiii României, ai noștri, se nasc în astfel de relații. Chiar vreți să închidem cu toții ochii la acest fapt? Chiar credeți că lașitatea ne va aduce somn lin noaptea ca și cum nimic nu s-a întâmplat? Uităm că ar trebui să sprijinim relațiile construite pe respect, indiferent de genul sau de orientarea partenerilor? Mai mult – că avem responsabilitatea legală să facem asta?

În curând cetățenii români vor ieși sau nu la vot pentru acest referendum. Fac un apel către dumneavoastră, în calitate de reprezentanți ai tuturor cetățenilor – un apel la decență în discursul politic, la toleranță de ambele părți ale baricadei și respect. Indiferent de rezultatul acestui referendum, este de datoria noastră să propunem soluții nediscriminatorii și care să nu dezbine. Sper că vom găsi împreună înțelepciunea și pârghiile să ne asigurăm că dragostea învinge ura.

Declarație politică din data de 3 octombrie 2018

CHANGE A LIFE TODAY

As long as poverty, injustice & inequality persist, none of us can truly rest. It doesn’t take much to change a life, Get in touch today and start making the difference.

VOLUNTEER
DONATE NOW
2018-10-15T12:31:23+00:00 octombrie 15th, 2018|