LEGE pentru modificarea și completarea Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați 

 

Context

Hărţuirea morală reprezintă o problemă importantă pentru forța de muncă și nu trebuie tolerată.

La nivelul anului 2007, România avea unul dintre cele mai crescute grade de incidență a violenței sau a amenințării cu violența la locul de muncă, potrivit studiului realizat în anul 2010 de către Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă. State precum Turcia, Portugalia sau Bulgaria se aflau în aceeași situație. În ceea ce privește incidența actelor de hărțuire morală la locul de muncă sau de bullying, România se situa de asemenea în top, împreună cu Turcia, Portugalia și Norvegia.

Un sondaj realizat în anul 2009 de către Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă a relevat faptul că stresul, violența și hărțuirea morală la locul de muncă constituie riscuri „emergente”, cu o importanță tot mai mare în cadrul relațiilor juridice de muncă. Dintre acestea, hărțuirea morală la locul de muncă este riscul care ridică cele mai mari probleme în practică, datorită lipsei de conceptualizare și de legiferare coerentă la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

hartuirea_munca_oana_buzgan

În 2017, Parlamentul European a reamintit că stresul la locul de muncă este recunoscut, la nivel european, ca un obstacol major în ceea ce privește productivitatea, crescând incidența suicidului la locul de muncă.

„Hărțuirea morală la locul de muncă” nu este reglementată ca atare în legislația română. În ciuda faptului că este un fenomen des întâlnit pe piața muncii din România, aspect evidențiat de practica instanțelor judecătorești naționale în materie, în prezent nu există niciun act normativ care să definească conținutul unei atare fapte, precum și consecințele juridice ale săvârșirii acesteia.

Propunerea legislativă: hărțuirea morală la locul de muncă

Alături de colegi din toate formațiunile politice am depus un proiect de lege care să modifice și să completeze următoarele acte normative:

– Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 07 martie 2014;

– Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 05 iunie 2013, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește parcursul acestei propuneri legislative

Dacă ai propuneri sau nelămuriri privind această inițiativă legislativă, îmi poți scrie oricând la contact@oanabizgan.com.

Te poți abona și la newsletter-ul meu, aici: https://oanabizgan.com/newsletter/ .