Schimbarea legii adopției – o șansă în plus la familie pentru copiii din sistemul de protecție

Mult așteptata lege a adopțiilor a trecut astăzi, 3 noiembrie 2020, de Parlament, fiind votată în unanimitate de deputați. Inițiativa legislativă a fost amendată substanțial de către deputatele Oana Bîzgan și Roxana Mînzatu, pentru a asigura și întări tranziția spre o familie permanentă pentru copiii din sistemul de protecție și pentru ca perioada pe care copiii o petrec în sistem să fie, cu adevărat, una provizorie.

„Mă bucur enorm că am reușit să trecem și această lege care este, cu adevărat, în beneficiul copiilor. Sunt mai bine de doi ani de când muncim pentru ca această inițiativă să devină realitate, iar copiii din sistemul de protecție să aibă, în mod real, șansa la o familie. Schimbările aduse prin legea votată astăzi sunt așteptate de ani de zile de copiii din sistemul de protecție dar și de părinții care își doresc să adopte și mă bucur că le putem spune astăzi că am reușit.” a declarat deputata independentă Oana Bîzgan.

„Mărturisesc că părinții în căutarea copilului căruia să îi dăruiască iubirea lor sunt cei care m-au motivat să mă implic în dezbaterea și completarea legii adopției. Pornind de la un proiect de lege foarte bun, inițiat de Guvern în 2018, am lucrat, alături de Oana Bîzgan, la o serie de amendamente care se regăsesc în forma legii votată azi. Tot ce îmi doresc este ca, prin aplicarea acestei legi, copiii, toți copiii, inclusiv cei cărora le spunem „greu adoptabili”, să își găsească mult mai repede părinții alături de care să formeze familia în care să crească frumos dar și în siguranță.” a declarat, la rândul său, deputata PSD Roxana Mînzatu.

Printre modificările propuse de cele două deputate se numără eliminarea căutării duble a rudelor de până la gradul al patrulea – atât la stabilirea măsurii de protecție, cât și pentru încuviințarea adopției. Rudele vor fi căutate o singură dată și doar până la gradul al treilea, scurtându-se, astfel, perioadele în care copiii rămân blocați în sistemul de protecție. Pentru prima dată, copiii declarați adoptabili vor putea beneficia de șansa la o familie inclusiv după împlinirea vârstei de 14 ani, rămânând adoptabili până la majorat. Pentru părinții adoptatori, măsurile sunt extrem de benefice: se prelungește perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani, concediul de acomodare și indemnizațiile pe care aceștia le primesc sunt aliniate cu beneficiile de care se bucură orice părinte biologic, iar birocrația excesivă este redusă considerabil, tocmai pentru a pune accentul pe calitatea actului de adopție și a umaniza întreg procesul care, trebuie să ne amintim, servește vieți umane și nu dosare cu șină.

„Legea votată astăzi aduce schimbări importante pentru copiii din sistemul de protecție, dar și pentru părinții care își doresc să adopte. Mutăm atenția spre copii, care trăiesc și simt la fel ca fiecare dintre noi și au nevoie de grijă, răbdare și iubire. Acești copii sunt suflete, vieți, destine și trebuie să îi tratăm în consecință, nu ca pe „cazuri” care trebuie rezolvate. Facem, de asemenea, un pas spre debirocratizare și eficiență în cadrul sistemului de protecție a copilului. Mare parte din timpul pe care copiii îl petrec în sistemul de protecție este rezultatul unor proceduri birocratice greoaie, care, în final, nu aduc beneficii reale copiilor. Reducerea birocrației presupune scurtarea timpului din momentul în care copilul intră în sistem și până este declarat adoptabil și, în cele din urmă, adoptat. Asta înseamnă că fiecare copil va avea premisele pentru a fi adoptat cât mai repede și va avea șanse mai mari de integrare și adaptare în noua familie, iar acesta este doar unul dintre modurile cum se vor aplica, practic, modificările de astăzi.” a explicat Oana Bîzgan.

În prezent, aproximativ 50 000 de copiii trăiesc în sistemul de protecție a copilului, conform datelor oficiale făcute publice de către Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Legea votată astăzi urmează să meargă la Președinte pentru a fi promulgată.