Senatorii au votat astăzi noua lege a adopției. Adopțiile internaționale – o șansă reală pentru copiii greu adoptabili

Senatul a votat astăzi, cu unanimitate de voturi pentru, proiectul de lege care modifică procesul de adopție, propus de Guvern. Acesta are ca scop ușurarea procesului de adopție, pentru a oferi șansa unei familii pentru cât mai mulți copii care se află în sistemul de protecție.

Printre cele mai importante modificări pe care le cuprinde proiectul venit de la Palatul Victoria sunt: eliminarea dublării acțiunii de căutare a rudelor până la gradul al IV-lea (atât la instituirea măsurii de protecție, cât și la declararea adoptabilității copilului), introducerea de sancțiuni pentru nerespectarea termenelor legale de deschidere a procedurii de adopție și introducerea de stimulente financiare pentru familiile care adoptă grupe de frați și copii cu dizabilități.

Această formă a suferit modificări înainte de a fi dezbătută și votată de plenul Senatului. O parte dintre amendamente au fost depuse de deputata independentă Oana Bîzgan, împreună cu deputata PSD Roxana Mînzatu. Acestea au propus, printre altele, modificări în ceea ce privește acordarea consimțământului pentru adopție din partea părinților naturali, ceea ce va reduce timpul în care un copil abandonat va putea fi declarat adoptabil.

Nou amendament la Camera Deputaților: adopțiile internaționale

„Dorința noastră este aceea ca fiecare copil să crească într-o familie care să îl iubească și care să îi poată oferi condițiile de dezvoltare fizică și emoțională. Tocmai de aceea am propus o serie de amendamente în care primează interesul superior al copilului. În urma consultărilor cu specialiști din domeniu, voi depune un nou amendament la Camera Deputaților, pentru a introduce adopțiile internaționale pentru copiii greu adoptabili, începând cu 1 ianuarie 2020. România trebuie să acorde copiilor din sistem șansa la o familie și la o viață demnă.”, a declarat deputata independentă Oana Bîzgan.

Adopțiile internaționale vor viza doar copiii greu adoptabili, iar acestea vor fi gestionate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) și nu de către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. „Modificarea legislativă ar putea acorda copiilor greu adoptabili o șansă reală la o viață de familie în care să fie îngrijiți și iubiți, așa cum merită. Din păcate, sunt numeroase cazurile în care copii cu sindromul Down, sindromul Tetra-Amelia (lipsa membrelor) sau cu alte tipuri de dizabilitate nu au șansa de a fi adoptați intern. Prin urmare, aceștia sunt condamnați la petrecerea copilăriei în centre pentru copii cu handicap sever, de cele mai multe ori, până la deces.”, explică Oana Bîzgan.

Adopțiile internaționale sunt posibile momentan în România doar în cazurile în care adoptatorul sau unul dintre soții familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv, dacă are și cetățenie română sau dacă adoptatorul este soț al părintelui firesc și numai după ce s-a încercat adopția națională și nu a avut niciun rezultat timp de un an.

„Prin deschiderea adopțiilor internaționale, cu mecanisme de control eficiente, nu facem decât să asigurăm o șansă în plus copiilor care sunt declarați greu adoptabili. Este un subiect sensibil pentru România, dar avem datoria să punem la punct un sistem coerent, care să le acorde și acestor copii șansa să trăiască alături de familie, într-un mediu prielnic. Nu ne putem ascunde sub problemele vechiului sistem până la nesfârșit. Orice întârziere înseamnă diminuarea sau chiar eliminarea șansei unui copil de a intra într-o familie care dorește să îl adopte. La jumătatea lunii decembrie voi realiza o dezbatere publică în acest sens, pentru a putea include părerile tuturor părților interesate.”, a declarat Oana Bîzgan.

Noi modificări pentru adopția națională

În ceea ce privește adopția națională, există diverse proceduri birocratice, cum ar fi încercarea integrării minorului în familia extinsă care, în multe cazuri, nu știe de existența copilului, nu a păstrat legătura cu părinții firești ai copilului sau rudele sunt la o vârstă la care nu se pot ocupa de creșterea și îngrijirea unui copil. Mai mult, această procedură este aplicată de două ori, inițial la introducerea orfanului în sistemul de protecție al statului, iar apoi la obținerea consimțământului pentru adopție, ceea ce nu face decât să îngreuneze procesul de declarare a copilului ca adoptabil. „În tot acest timp copilul rămane blocat în sistem și este lipsit de beneficiile unei vieți echilibrate și fericite într-o familie care dorește să-l adopte și care are cel puțin la fel de multă nevoie de acel copil pe cât copilul are nevoie de familie.”, explică deputata Bîzgan.

De asemenea, în forma adoptată de Senat au fost introduse modificări care ajută părinții care au adoptat deja un copil și vor să adopte un al doilea. Aceștia nu vor mai trece prin întregul proces de redobândire a atestatului de adoptator dacă decizia de a adopta un al doilea copil vine în intervalul de trei ani în care atestatul primit pentru primul copil va fi valabil. În plus, atestatul obținut de unul dintre soți poate fi extins fără reluarea întregului proces de atestare dacă în timpul de valabilitate intervine căsătoria sau dacă familia dorește să modifice criteriile sau numărul copiilor pe care dorește să-i adopte.

„Guvernul României își asumă proiectul unei legi a adopției extrem de important și necesar care să ușureze procedurile de adopție a unui copil. În spatele fiecărui amendament și al fiecărui articol se află în primul rând interesele copiilor care astăzi cresc fără părinți, dar și al părinților care doresc să adopte și să ofere toată dragostea și ocrotirea lor unui copil. Felul în care se conturează în acest moment legea, după votul din Senat, este o consecință a implicării colegilor de la Autoritatea pentru Protecția Copilului si a colegilor parlamentari, uniți de dorința asigurării unei familii pentru copiii care astăzi se afla in grija statului. Mă voi implica în continuare pentru a mă asigura că la Camera Deputaților, această lege va fi adoptată în cea mai bună formă și am încredere că vom acționa împreuna cu responsabilitate și curaj așa cum au nevoie copiii noștri, ai României.”, a declarat Roxana Mînzatu.

Pe de altă parte, unul dintre amendamentele depuse de cele două deputate și adoptate de Senat oferă tuturor copiilor egalitate de șanse, indiferent de vârstă. Până acum, copiii cu vârsta mai mare de 14 ani puteau fi adoptați doar de membrii familiei extinse sau de către adoptatorii cu care minorul a avut o relație constantă. Conform modificărilor din noul proiect, aceștia vor putea fi adoptați de către orice familie care are atestat de adoptator și care își dorește să facă acest lucru. În același timp, persoanele care au dezvoltat o legătură emoțională cu un anumit copil declarat adoptabil vor fi incluse pe lista prioritară de familii adoptatoare pentru respectivul copil, chiar fără a fi nevoie să fi conviețuit minimum 6 luni împreună cu el, așa cum prevede forma actuală a legii.

Senatul a fost prima cameră sesizată în cazul acestui proiect, urmând ca în zilele următoare acesta să intre în dezbateri la comisiile permanente din Camera Deputaților, iar apoi la dezbatere și la vot în Plenul aceleiași Camere.