Refuzul întreruperilor de sarcină reprezintă un abuz

În ultima perioadă, aflăm din ce în ce mai multe cazuri de refuz din partea medicilor din spitalele din România de a efectua întreruperi de sarcină la cerere. Avem cel puțin 12 spitale, unde doar avorturile terapeutice mai au loc – spitalele județene de urgență din Botoșani, Satu Mare, Slatina, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Craiova și lista continuă. În alte instituții medicale, doar unii dintre medici asigură acest serviciu medical.

Istoria ne-a arătat că refuzarea avorturilor, chiar interzicerea acestora prin lege nu va reduce numărul lor, din contră, vor fi în continuare practicate, în mod clandestin sau în condiții nesigure.

Decretul 770 – dezastru demografic și psihologic

Regimul comunist a interzis avorturile încă din 1948, le-a relegalizat în 1957, după modelul sovietic, din cauza efectelor asupra sănătății femeilor. În octombrie 1966, Ceaușescu dădea decretul 770, care a dus la un dezastru demografic și psihologic, la aproape două milioane de „decreței” și la femei mutilate pe viață sau ucise de avorturile clandestine.

Femeile care munceau erau supuse regulat și în mod forțat unor controale ginecologice, iar medicii aveau salariul condiționat de „îndeplinirea cotei stabilite de stat”, ajungând la peste 50 de controale pe zi. Educația sexuală era interzisă, iar cărțile despre reproducerea umană erau clasificate drept secrete de stat și folosite doar ca manuale medicale. Pe piață nu existau contraceptive.

Femeile care au refuzat să-și lase viața privată controlată de regim, au riscat nu doar închisoarea, ci chiar moartea, fie din cauza condițiilor în care se realiza avortul, fie pentru că medicii refuzau să le acorde îngrijirile necesare când ajungeau la spital în stare gravă.

Cel puțin 10 000 de femei au murit și alte 100 000 au avut de suferit în perioada comunistă, în urma practicării avortului în condiții nesigure.

Dar efectele acestui decret nu se opresc aici, ele sunt mult mai complexe:

  • Creșterea numărului de copii nedoriți, mulți dintre aceștia fiind abandonați pe stradă sau în instituții ale statului (peste 25.000)

  • Creșterea mortalității infantile

  • Creșterea incidenței nașterii de copii cu diferite tipuri de dizabilități fizice și psihice

  • creșterea incidenței stărilor depresive, a bolilor nervoase, a problemelor sexuale și a izolării sociale a femeilor

În 1989, rata nașterilor ajunsese la 16 la 1000 de locuitori, dar rata mortalității a crescut până la 170 de decese materne la 100.000 de nașteri, adică de 10 ori mai mult decât cea mai mare rată înregistrată vreodata în Europa. În 1992, se estima că 1 milion dintre cele 5,2 milioane de femei din România ar putea fi sterile.

Situația întreruperilor de sarcină din România – interpelare Ministerul Sănătății

Dreptul femeii de a decide asupra propriului corp a fost recâștigat odată cu tranziția la democrație. În temeiul articolului 201 din Codul Penal, femeile pot întrerupe cursul sarcinii la cerere, dacă aceasta are până în 14 săptămâni. Un refuz din partea instituției medicale reprezintă încălcarea dreptului femeilor de a hotărî dacă, în ce moment și în ce condiții vor să devină mame.

Având în vedere situația alarmantă din țară, am trimis o interpelare către Ministerul Sănătății, prin care solicit răspunsul la următoarele întrebări:

  • Care sunt motivele pentru care spitalele mai sus menționate refuză să furnizeze un serviciu medical prevăzut de lege, mai exact întreruperea cursului sarcinii la cerere ?

  • Ce măsuri intenționați să luați pentru ca dreptul femeilor de a beneficia de acest serviciu medical să fie respectat in toate instituțiile medicale?

  • Care au fost demersurile întreprinse de Ministerul Sănătății în vederea investigării acestor situații și care este rezultatul lor?

Conform Art. 173. Din Regulamentul Camerei Deputaților:

”Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice Camera poate acorda un nou termen.”

Aștept cu interes răspunsul Ministerului Sănătății și, mai mult decât atât, sper ca măsurile luate de acest Minister să nu lezeze, în niciul fel, drepul femeilor din România.

Puteți urmări răspunsurile la întrebări/interpelări direct pe website-ul meu AICI și pe pagina Camerei Deputaților, AICI.