Violența domestică

Începem o nouă sesiune parlamentară, în care îmi doresc să lucrăm împreună pentru a ne asigura că reprezentăm cât mai bine interesele celor care ne-au trimis în Parlament – cetățenii României.

„Tu ești nefemeie”, „Nu eu te-am făcut nebună, ci mă-ta aia moartă”, „Mi-e greață de tine, nu știu cum am putut face un copil cu tine”, „Marș de-aici”, „Te scot nebună și-ți iau copilul”, „Ești un gunoi”. Sunt cuvinte pe care le  aud sute, mii de românce, în fiecare zi, de la partenerii lor de viață, cei alături de care ar trebui să formeze un parteneriat, o familie care să asigure mediul propice pentru creșterea unui copil.

Violența împotriva femeilor este un punct nevralgic pentru societatea românească. Și spun asta gândindu-mă nu doar la statisticile care fac referire la violența domestică, ci și la știrile legate de tinerele agresate fizic și sexual de către recidiviști sau multi-recidiviști, eliberați în baza recursului compensatoriu. Binențeles că femeile nu sunt singurele victime, cazul crimei de la Mediaș fiindu-ne cunoscut tuturor, motiv pentru care consider că ar trebui să ne îndreptăm toată atenția asupra remedierii situației care ne-a adus în acest punct.

Revenind la violența domestică, în primele 11 luni din 2018, conform IGPR, au fost sesizate, în medie, peste 100 de cazuri de violență domestică, în fiecare zi, majoritatea victimelor fiind femei. Mai mult decât atât, tot reprezentanții poliției au constatat că în doar 10 zile de la intrarea în vigoare a legii care le permite agenților de poliție să emită pe loc ordine de protecție provizorii și să extragă din locuință agresorul, 150 de astfel de documente au fost eliberate.

Dincolo de statistici și de îngrijorarea provocată de acestea, există și elemente care ne indică o îmbunătățire a situației prezente: tot mai multe dintre femei aleg să vorbeasă și să ceară sprijinul autorităților.

Dar a recunoaște că trăiesc într-o situație care le poate pune integritatea fizică și psihică în pericol, nu este suficient. Femeile victime ale violenței domestice trebuie să părăsească mediul în care se află și, de cele mai multe ori, au nevoie de sprijin real pentru a-și dobândi independența, mai ales din punct de vedere financiar. Adoptarea unor măsuri care să le ajute la integrarea în piața muncii, precum și conturarea unui sistem de sprijin format din specialiști care să ofere consiliere pentru depășirea traumelor prin care au trecut sunt esențiale pentru ca victimele violenței domestice să poată să redevină cetățeni activi, care aduc plus-valoare comunităților din care fac parte.

Contez pe dumneavoastră, dragi colege, dragi colegi, pentru a ne asigura că împreună contribuim, prin politici publice coerente, la schimbarea care ne va duce mai aproape de societatea funcțională, sigură, care dă dreptul la egalitate de șanse tuturor cetățenilor. Vă mulțumesc!