10 decembrie 2018 – 70 de ani de la semnearea Declarației Universale a Drepturilor Omului

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Deși acest document garantează drepturi egale și un nivel minim de demnitate oferit fiecărei persoane, realitatea ne arată, în fiecare zi, cât de mult mai avem de luptat până să ajungem la îndeplinirea acestui deziderat.

România are, conform unui studiu publicat de Eurostat în luna octombrie, al doilea cel mai mare risc de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană, fiind afectată peste 38% din populație. Mai mult, 900 000 de persoane din România trăiesc în sărăcie extremă, conform aceluiași studiu. Efectele acestei statistici se traduc în practică prin imposibilitatea acestor oameni de a-și asigura sănătatea și bunăstarea lor și familiilor lor, în ce privește hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirile medicale, accesul la educație și alte servicii sociale, drepturi stipulate direct în Declarația Drepturilor Omului. Aceste situații afectează, în principal copiii, care sunt cei mai vulnerabili. Și vă dau exemplul situației din învățământ: peste 300 000 de copii se află în afara sistemului de educație iar mulți dintre copiii cu dizabilități nu merg la școală, arată date publicate de UNICEF.

Riscurile la care sunt expuse persoanele care trec prin aceste situații, printre care se numără și riscul de excluziune socială, riscul de a fi victimă a traficului de persoane, abuzuri de diferite forme, aduc cu ele și o serie de consecințe atât sociale, cât și economice, resimțite la nivelul comunităților din care fac parte. Astfel, responsabilitatea noastră, ca legiuitori, este de a încerca să îndreptăm lucrurile. Tocmai de aceea, am propus două proiecte care facilitează accesul la servicii de educație și sănătate pentru copiii fără CNP.

Mai avem multe de făcut până să reușim să ne asigurăm de faptul că toți cetățenii României au acces la aceleași drepturi fundamentale garantate nu doar de Declarația Universală a Drepturilor Omului, ci chiar de Constituție, dar stă în puterea noastră, dragi colege, dragi colegi, să facem acest lucru. Vă invit ca, împreună, să ne aplecăm atenția asupra celor care încearcă să ajute, indiferent că este vorba despre o instituție publică, un ONG sau o persoană privată și să vedem ce putem face pentru a-i sprijini!