[:ro]

Ziua Europeană a Limbilor Străine

Dreptul la educație este unul dintre drepturile fundamentale înscrise în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acesta se află în strânsă legătură cu ceea ce sărbătorim anual pe data de 26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor Străine – prilej de celebrare a diversității lingvistice și culturale la nivel european. 

Conform datelor Eurostat, primele trei limbi străine studiate în UE sunt engleza, franceza și germana. La nivelul țării noastre, aproximativ 85% din copiii înscriși în învățământul primar învață, teoretic, engleza. Cunoașterea unei limbi străine reprezintă, cu siguranță, un avantaj din punct de vedere academic – datorită deschiderii mai mari către programe de studiu în străinătate – și din punct de vedere profesional – angajatorii fiind mult mai interesați de candidații poligloți de pe piața muncii. Cu toate acestea, învățământul românesc lasă loc de îmbunătățiri substanțiale, dovadă stând faptul că țara noastră are cea mai mare rată de analfabeți funcționali din UE, mai exact aprox. 40%. De altfel, rata de părăsire timpurie a școlii este de 18,5%1, iar peste 300 0002 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani fac parte din categoria NEET. Incidența acestei rate (NEET) este deosebit de ridicată în rândul fetelor (17,4%) și al romilor. Abandonul școlar, analfabetismul funcțional, promovabilitatea scăzută la bacalaureat, integrarea categoriei NEET nu sunt altceva decât efecte în cascadă ale unui sistem subfinanțat. Este de apreciat alocarea a 1% din PIB pentru sistemul universitar, însă este nevoie să se investească cel puțin în aceeași măsură și în educația de bază, pentru că aceasta este prima etapă în formarea tinerilor noștri.   

E de datoria noastră, dragi colege, dragi colegi, să le asigurăm copiilor noștri un învățământ de calitate, căci o populație tânără, educată într-un context intercultural, poate contribuie la evoluția socială și economică a țării noastre.  

Declarație politică din data de 26 septembrie 2018

ANTREPRENORIAT

99% din firmele românești sunt IMM-uri, însă 91% din veniturile privaților aparțin top 10% firme.

Trimitere propunere

EDUCAȚIE

În România, 121.000 de tineri sunt șomeri (20,4%), în timp ce deficitul fondului de pensii a depășit 30%.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

România are penultima speranță de viață din UE din cauza ineficienței distribuirii resurselor din infrastructură.

Trimitere propunere

REFORMA COMPANIILOR DE STAT

Înregistrează restanțe de 20,7% din total arieratelor întregii economii (3,7% din PIB).

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Voluntar de România
[:]