[:ro]

Ziua Internațională a fetelor

Mâine vom sărbători Ziua Internațională a fetelor, motiv pentru care vreau să subliniez nevoia constantă de a ne îndrepta eforturile spre construirea unei societăți sănătoase, în care barierele patriarhale și discriminarea de gen nu trebuie să-și mai aibă locul.   

În România, trăiesc aproximativ 2 milioane de fete. Nu toate dintre ele își pot exercita dreptul la educație, siguranță sau sănătate. În fiecare zi, fetele sunt expuse riscului de a suferi o formă de violență, fie că vorbim de abuz fizic, emoțional, sexual, neglijare sau exploatare. În 20172, 620 de fete au fost abuzate fizic, 624 sexual, 978 au suferit un abuz emoțional, iar 5554 au făcut subiectul unei situații de neglijare. Nu mai e o noutate că România ocupă primul loc în UE, la nașteri la minore. Anual, alte 700 de fetițe cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani devin mame. Copii cu copii. Acestea sunt doar cifre oficiale. Cu siguranță peisajul ar fi mult mai alarmant dacă am lua în calcul și cazurile neraportate. Ține de noi să ne protejăm copiii, drept pentru care am propus înființarea Registrului național automatizat cu privire la autorii infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor 

Educația fetelor noastre nu poate rămâne un deziderat, o formă fără fond, prezentă în toate strategiile și planurile de acțiune. Educația se începe în familie, se continuă la școală și concomitent în societate. Dacă în ceea ce privește educația făcută în familie este mult mai greu de intervenit, la școală trebuie să asigurăm un mediu de învățare neutru, fără stereotipuri și roluri de gen. Fetele, în egală măsură cu băieții pot reuși în orice domeniu, atâta timp cât sunt susținute și încurajate de mici să-și descopere și urmeze pasiunile. Tocmai de aceea, în această perioadă desfășor campania Girl2Leader prin care un grup de 30 de fete au oportunitatea de a însoți colegele noastre parlamentar în activitățile lor și de a se familiariza cu leadership-ul feminin.  

Le mulțumesc, cu această ocazie, tuturor celor care au susținut acest proiect și sper ca cele 30 de fete, alături de multe altele, să devină liderii unei societăți prospere și libere de orice barieră culturală și stereotipizată. 

Declaratie politica din data de 10 octombrie 2018

CHANGE A LIFE TODAY

VOLUNTEER
DONATE NOW
[:]