[:ro]

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Luni, 03 decembrie, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, prilej prin care au fost reiterate angajamentele de a elimina barierele existente pentru ca aceste persoane să-și poată exercita drepturile, pe deplin. 

15% din populația lumii trăiește cu o formă de dizabilitate. Dacă viața de zi cu zi a acestor oameni este ușoară sau nu, acest fapt depinde în mare măsură de gradul de accesibilitate și adaptabilitate la tot ceea ce îi înconjoară. La nivelul Uniunii Europene, o persoană din șase suferă de handicap. In România, numărul total de persoane cu dizabilități era, în martie 2018, de 805.1591, în creștere cu aproximativ 1 procent. Dintre acestea, 426.550 sunt femei, iar 63.217 sunt copii. 60% din copiii cu dizabilități sunt încadrați în grad de handicap grav. Peste 88% din cetățenii români cu handicap au un grad de dizabilitate grav sau accentuat. 

In fiecare zi, persoanele cu dizabilități sunt nevoite să facă față unor provocări multiple. Dincolo de stereotipurile negative și lipsa de sensibilizare a unei importante părți a societății, observăm că exercitarea drepturilor și a libertăților fundamentale este îngrădită prin diferite moduri. De exemplu, majoritatea blocurilor de locuințe și a clădirilor de utilitate publică rămân inaccesibile din cauza lipsei rampelor; serviciile de transport public au un grad scăzut de accesibilitate; tehnologiile si dispozitivele asistive sunt greu de obținut din cauza costurilor ridicate; sistemul de învățământ nu reușește să răspundă pe deplin nevoilor și modului lor specific de învățare, iar accesul pe piața muncii este drastic limitat. Realitatea nu este deloc îmbucurătoare și se impune, din partea noastră, un efort concertat pentru ca persoanele cu dizabilități să se bucure cu adevărat de drepturile fundamentale ale omului. 

Declaratia politica din data de 05 decembrie 2018

ANTREPRENORIAT

99% din firmele românești sunt IMM-uri, însă 91% din veniturile privaților aparțin top 10% firme.

Trimitere propunere

EDUCAȚIE

În România, 121.000 de tineri sunt șomeri (20,4%), în timp ce deficitul fondului de pensii a depășit 30%.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

România are penultima speranță de viață din UE din cauza ineficienței distribuirii resurselor din infrastructură.

Trimitere propunere

REFORMA COMPANIILOR DE STAT

Înregistrează restanțe de 20,7% din total arieratelor întregii economii (3,7% din PIB).

Trimitere propunere
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Voluntar de România
[:]