[:ro]

Ziua pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și Abuzului Sexual

Pe 18 noiembrie este marcată Ziua pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și Abuzului Sexual. Abuzurile și exploatările sexuale asupra copiilor reprezintă grave încălcări ale drepturilor acestora, iar amprentele distrugătoare sunt purtate pe tot parcursul vieții de către victime. Investigațiile jurnaliștilor români au relatat drama unor copile de 10, 13 sau chiar 9 ani, abuzate sexual și indulgența cu care au fost tratați agresorii. În ultimii doi ani, s-a ajuns la 77 de cazuri de prădători sexuali de copii care nu au fost condamnați la măcar o zi de închisoare. Acești prădători se află zilnic printre noi, printre copiii noștri, iar justiția și societatea întorc capul și aleg să nu facă nimic, fără a înțelege riscul la care suntem expuși.  

Conform datelor furnizate de către Ministerul Justiției, în 2017, pe rolul judecătoriilor s-au înregistrat 296 de cazuri de infracțiuni sexuale asupra minorilor, de două ori mai mult față de anul 2014, când au fost 155 de cazuri sesizate. Abuzurile sexuale asupra unui copil au efecte grave pe tot parcursul vieții sale, sentimente și stări emoționale negative, neîncredere în persoanele din jur, comportamente sexuale și generale deviante, agresivitate, delicvență, chiar suicid.  Cât timp în România abuzatorii sexuali primesc cel mult doi – trei ani de închisoare cu suspendare, în alte țări din Uniunea Europeană, ca Belgia sau Franța, se acordă pedepse de până la 30 de ani.  Un sistem politic și judiciar care nu apără cetățenii și nu pedepsește infractorii duce la instaurarea fricii, neîncrederii și frustrării. Avem o rată de recidivă de 70%, însă statul român nu are pus la punct un sistem coerent și competent pentru ca aceste cazuri să nu se repete. Unul dintre pașii făcuți în acest sens este un Registru Național automatizat pentru astfel de infractori. Inițiativa a fost adoptată de Senat, iar acum am nevoie de susținerea dumneavoastră pentru a preveni și combate împreună infracțiunile care în fiecare zi distrug viața a zeci de copii. De asemenea, statul ar trebui să crească pedeapsa minimă pentru agresor, să asigure asistență socială, psihologică și suport financiar pentru familiile afectate și să interzică accesul agresorului în apropierea altor minori din familie sau altor minori în viața profesională.  

Este de datoria noastră să ne asumăm acești pași cât mai repede, pentru ca fiecare copil din România să aibă șansă la o viață demnă, fără abuzuri și cu soluții pentru a trăi decent. Este datoria noastră să demonstrăm că avem #0ToleranțăPentruViolență. 

Declarație politică din data de 14 noiembrie 2018 

ANTREPRENORIAT

99% din firmele românești sunt IMM-uri, însă 91% din veniturile privaților aparțin top 10% firme.

Trimitere propunere

EDUCAȚIE

În România, 121.000 de tineri sunt șomeri (20,4%), în timp ce deficitul fondului de pensii a depășit 30%.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

România are penultima speranță de viață din UE din cauza ineficienței distribuirii resurselor din infrastructură.

Trimitere propunere

REFORMA COMPANIILOR DE STAT

Înregistrează restanțe de 20,7% din total arieratelor întregii economii (3,7% din PIB).

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Voluntar de România
[:]