Fapte, nu vorbe – sprijin real pentru victimele traficului de persoane

Parlamentul a adoptat astăzi, 10 noiembrie 2020, o lege prin care este rectificată eroarea materială apărută în transcrierea articolului 154 al Codului Penal, odată cu creșterea pedepselor pentru infracțiunile de natură sexuală și trafic de persoane (votată în 30 iunie de către Parlament). Modificarea de astăzi corectează, astfel, o scăpare apărută la transcrierea articolului de lege, care a fost preluat dintr-o variantă anterioară a Codului Penal.

„Înainte de orice, doresc să transmit un lucru extrem de clar: intenția mea, ca inițiatoare a legii care prevede înăsprirea pedepselor, a fost de a aduce o rază de speranță și de a reda șansa la a li se face dreptate tuturor victimelor și supraviețuitorilor abuzurilor de natură sexuală și a traficului de persoane. Dealtfel, ideea acestei propuneri legislative a apărut cu mult timp în urmă, atunci când lucram la legea Registrului infractorilor sexuali, în 2017. Tocmai pentru că nu am dorit ca această propunere să fie o oportunitate de a pune în pericol statul de drept, am așteptat momentul potrivit pentru a o depune în Parlament și m-am asigurat pe tot parcursul parlamentar, că această lege își urmează scopul pentru care a fost propusă. A apărut, însă, această eroare umană survenită la modificarea articolului 154, la propunera Departamentului legislativ care are datoria de a corela prevederile pe care noi, deputații și senatorii le aducem, cu legile în vigoare. Astfel, eroarea materială a apărut ca urmare a acestei corelări de texte legislative, pe care nu am propus-o nici eu, nici alți colegi parlamentari, dar care era necesară din punct de vedere al tehnicii legislative. Nu este niciun dubiu că ceea ce s-a întâmplat a fost o eroare umană, nefericită și, bineînțeles, nedorită, existând înregistrări video și audio ale tuturor ședințelor, care demonstrează exact acest lucru. Odată descoperită eroarea, m-am concentrat imediat să găsesc soluții, fără să caut vinovați, așa cum am văzut, și cu această ocazie, că se întâmplă în spațiul public. Înțeleg că oriunde există oameni pot apărea greșeli; am deschiderea și înțelepciunea să trec peste greșeala unei persoane și să fac tot ce trebuie pentru a o îndrepta”, a replicat Oana Bîzgan, inițiatoarea legii de modificare a Codului Penal.

Eroarea la care se face referire și care a fost îndreptată prin votul de astăzi a apărut în textul legii nr. 217/2020, cea care înăsprește, pentru prima dată în ultimii nouă ani, pedepsele pentru toate categoriile de infracțiuni sexuale și pentru traficul de persoane și pune o piedică serioasă în calea tuturor acelor prădători care cred că pot săvârși, una după alta, fapte de natură sexuală sau de trafic de persoane, fără a sta nici măcar o zi în închisoare. În plus, în premieră în România, această lege a instituit imprescriptibilitatea pentru faptele de viol și act sexual cu minorul, transmițând infractorilor un mesaj foarte clar: așa cum victimele suferă traume imprescriptibile, tot imprescriptibilă este și responsabilitatea agresorului.

„Pentru modificarea de astăzi am avut lângă mine, încă de la început, oameni cărora le pasă cu adevărat – colege și colegi din Parlament, întreg staff-ul tehnic al Camerei Deputaților, parteneri din platforma www.traficdepersoane.ro care nu numai că lucrează zi de zi cu victimele traficului, dar sunt adevărați profesioniști interesați să rezolve, în mod real, problemele. Demersurile noastre comune au rezultat în: 1. Formularea unei solicitări către Camera Deputaților, astfel încât rectificarea legii să poată fi operată – Camera Deputaților a reacționat imediat transmițând o solicitare către Consiliul Legilsativ înregistrată cu Nr.2/114r din 5.11.2020, 2. Amendarea inițiativei cu numărul PL-x 259/2020 de către inițiatori și introducerea sa pe ordinea de zi pentru votul final al Parlamentului și 3. O inițiativă legislativă care prevede extinderea imprescriptibilității pentru mai multe infracțiuni, inclusiv traficul de persoane, pe care am depus-o alături de senatoarea Iulia Scântei. Toate acestea într-o săptămână. Rezultate concrete, nu vorbe ori „scandal” pe rețele sociale, ci fapte. Le sunt recunoscătoare tuturor pentru susținere și profesionalism. Le sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru că au demonstrat că viața acestor victime este mai importantă pentru ei decât impactul pe care comunicarea de tip „șoc și gorază” îl are”, a completat deputata Oana Bîzgan.

„Traficul de persoane este o problemă mult prea mare pentru a ne permite, în naivitatea noastră, să credem că o putem soluționa de unii singuri. Tocmai din cauza gravității problemei, nu ne permitem să o politizăm, ci împreună – societate civilă, politicieni, instituții – trebuie să găsim soluțiile cele mai potrivite în a preveni fenomenul și a proteja drepturile supraviețuitorilor. Această victorie de a corecta eroarea din legea 217/2020 este un exemplu perfect al unui tur de forță în care interesele celor afectați de traficul de minori și pronografie infantilă au fost mai presus de culoarea politică sau de interesele de campanie, iar pentru asta mulțumim tuturor celor care au fost deschiși să ajute și să asculte specialiștii care își dedică timpul zilnic în protejarea și reabilitarea unora dintre cei mai vulnerabili membrii ai societății noastre. Ne bucurăm toți să vedem că intenția doamnei Bîzgan s-a transpus prin acest vot și în lege, cu ajutor din partea tuturor principalelor partide politice din România”, a declarat, la rândul său, Ioana Bauer, președinta asociației eLiberare, una dintre organizațiile din prima linie de luptă împotriva traficului de persoane și a susținerii supraviețuitorilor acestui fenomen.

„Am fost surprinsă să văd că oameni care știu foarte bine că a fost vorba de o eroare umană tratează acest subiect ca pe un „scandal”. Singurul „scandal” cu privire la legea 217/2020 este că de 9 ani de zile, 75% dintre acești prădători sexuali și traficanți scapă fără o zi de pușcărie. Și adevaratul rezultat al acestei legi este că toți acești infractori vor merge, începând de acum, la închisoare. Am constatat un interes crescut al unor politicieni, în ceea ce privește infracțiunile de natură sexuală și de trafic de persoane, mai ales acum, în perioada care se suprapune campaniei electorale. Iar asta în condițiile în care există atât de multe lucruri care ar fi putut fi făcute deja, dar care au fost lăsate să meargă din inerție, timp de patru ani cât aceștia au fost în Parlamentul României și puteau interveni în orice moment. Este inadmisibil ca supraviețuitorii unora dintre cele mai traumatice forme de abuz, fie ei minori sau majori, să fie folosiți ca subiecte de campanie. Este, de asemenea, inadmisibil ca oameni care de ani de zile știu cum funcționează lucrurile și au la îndemână toate instrumentele pentru a produce o schimbare, să iasă acum și în loc să pună umărul să găsească soluții, arată cu degetul, aduc acuzații de rea-voință și crează <<scandal>> ” a declarat Oana Bîzgan, care a adăugat: „Sunt îndreptățită să spun aceste lucruri pentru că de patru ani de zile le văd la fiecare demers pe care îl fac. Poveștile de succes precum crearea Registrului infractorilor sexuali, introducerea sancțiunilor pentru hărțuirea stradală sau la locul de muncă, modificarea legii privind violența domestică – sunt legi care au schimbat societatea noastră în bine și care produc efecte reale. Toate inițiate de mine și care dovedesc clar că în mod sistematic munca mea a fost în serviciul cetățeanului și al victimelor sau supraviețuitorilor. Acestea sunt faptele, nu opinii și nici jumătăți de adevăr. Au fost patru ani de zile în care toate eforturile mele au mers spre lucruri cu adevărat utile, care să pună supraviețuitorii pe primul loc, care să protejeze și să redea demnitatea fiecărui cetățean, într-un sistem a cărui primă reacție este: <<nu se poate>>”.

Problema survenită a fost rezolvată prin votul de astăzi al Camerei Deputaților. Totuși, subiectul traficului de persoane rămâne unul deosebit de important, iar prevenirea și combaterea acestui fenomen trebuie să rămână în atenția publicului și să reprezinte un element central al activității autorităților din România.

„Am rezolvat astăzi această problemă, dar să nu uităm că, în continuare, România este pe primul loc în Europa atunci când vorbim despre persoane traficate. Demersurile pentru combaterea traficului de persoane trebuie să continue. Propunerea depusă săptămâna trecută, în procedură de urgență, alături de colega mea, senatoarea Iulia Scântei, este doar un alt pas spre o vindecare a acestei răni care afectează întreaga noastră societate. Situația persoanelor care supraviețuiesc unor astfel de fapte rămâne pentru mine o preocupare zilnică dar și un motiv de continuare a acestei lupte. Am prezentat Ministerului Afacerilor Interne un plan în șapte pași pentru prevenirea și combaterea fenomenului de trafic de persoane, în luna februarie a acestui an, plan care poate fi oricând accesat, de oricine își dorește să ia, cu adevărat, atitudine în această problemă” a mai declarat deputata Oana Bîzgan.