[:ro]

Definirea hărțuirii stradale

Hărțuirea stradală este o noțiune recent introdusă în textele legislative din România, cu toate că acțiunile pe care le definește și-au găsit loc în practică dintotdeauna.

În țara noastră, 8 din 10 femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, jumătate din numărul acestora, 4 din 10 nu se simt în siguranță pe stradă nici ziua, în timp ce 7 din 10 nu se așteaptă ca cineva să intervină să le apere în caz că sunt hărțuite în spațiul public.

La nivel mondial, statisticile arată că marea majoritate a femeilor de pe glob au suferit din cauza unei forme de hărțuire stradală sau în public, conform datelor oferite de Organizația Hollaback! Un alt studiu a arătat că 99,3% dintre femei au suferit în urma unei forme de hărțuire cel puțin o dată în viața lor, iar 49% dintre femei sunt hărțuite în fiecare zi. Nesancționate, aceste devieri comportamentale pot duce la forme mai grave de violență.

Mai mult, legea nu are efecte doar în cazurile femeilor, deși statisticile arată că ele reprezintă cea mai frecventă categorie. Dacă ne gândim la componenta hărțuirii psihologice, deja depășim diferențierea pe sexe deoarece în această discuție sunt incluse comportamente care au ca efect afectarea personalității, a integrității fizice sau psihice a persoanei, fie că vorbim de femei sau bărbați.

legea hărțuirii stradale

O lege care descurajează hărțuitorii

Inițiativa legislativă pe care am depus-o  prevede sancționarea contravențională a tuturor formelor de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altele decât cele prevăzute în Codul Penal. Aceasta a trecut de Parlament și a devenit lege, intrând în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, în august 2018.

În acest proces au fost urmărite trei modificări aduse legislației deja în vigoare:

  • Interzicerea oricărui comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în public, cât și în privat.
  • Precizarea expresă a faptului că definirea contravențiilor în textul legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați nu exclude posibilul caracter penal al faptelor respective, dacă acestea constituie infracțiuni.
  • Introducerea unei modificări prin care se stabilește competența ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru a constata contravențiile privind faptele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât și în privat.

Propunerea legislativă a primit vot favorabil atât la Senat – 92 de voturi pentru, 2 împotrivă, 3 abțineri, cât și la Camera Deputaților – 214 voturi pentru, 8 împotrivă, 10 abțineri și a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

CHANGE A LIFE TODAY

As long as poverty, injustice & inequality persist, none of us can truly rest. It doesn’t take much to change a life, Get in touch today and start making the difference.

VOLUNTEER
DONATE NOW
[:]