Pachetul minim de servicii sociale, votat de Parlament

Parlamentul a votat astăzi, 13 octombrie 2020, cu unanimitate de voturi, modificarea legislativă care prevede implementarea unui pachet minim de servicii sociale pentru copii. Propunerea, inițiată transpartinic, de 58 de deputați și senatori, a fost bazată pe un proiect pilot dezvoltat de către UNICEF România. Printre cei mai activi inițiatori și susținători ai legii se numără și deputata independentă Oana Bîzgan, cea care a inițiat și trecut de Parlament și alte legi în domeniul promovării și protecției drepturilor copiilor.

Pachetul minim de servicii sociale presupune un sistem integrat de servicii furnizate la nivelul comunității, în funcție de necesitățile individuale și adresate, în special, copiilor din categoriile cele mai vulnerabile și familiilor acestora. Scopul acestui proiect este de a adresa, prin abordări intersectoriale, încă din stadii incipiente, probleme sociale majore precum accesul la educație, la servicii sociale ori la servicii de sănătate, dar și prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva minorilor, a sărăciei și a riscului de excluziune socială.

„Am dat astăzi un vot esențial pentru respectarea drepturilor și demnității fiecărui copil. Pachetul minim de servicii se traduce printr-o serie de acțiuni care vor fi întreprinse, în mod constant și coordonat de către specialiști, în domeniile esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Asta înseamnă că situația fiecărui copil va fi monitorizată de acești specialiști din comunitate, care vor lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor minorilor și a interesului superior al acestora.  Mai mult decât atât, legea pe care am votat-o astăzi vine și în întâmpinarea nevoilor pe care copiii le au ca urmare a crizei sanitare și sociale provocate de pandemia de Covid-19”, a declarat deputata Oana Bîzgan.

Concret, programul care a fost deja implementat în stadiu pilot în județul Bacău, presupune existența, în fiecare comunitate, dar mai ales în cele în care locuiesc persoane din categorii vulnerabile, a unei echipe mixte de profesioniști – un asistent social, un asistent medical comunitar și un cosilier școlar, iar acolo unde este cazul și a unui mediator școlar precum și a unui mediator sanitar.

Același program prevede și existența unei baze de date care să cuprindă informații actualizate constant referitaore la situația copiilor din fiecare comunitate, astfel încât nevoile acestora să fie cunoscute și să poată fi acoperite cât mai eficient.

„Modificarea adusă astăzi presupune, pe lângă impactul social pozitiv resimțit de beneficiarii direcți și un impact bugetar pozitiv, estimările UNICEF sugerând costuri mult mai mici pentru implementarea acestui proiect, comparativ cu costurile celorlalte categorii de servicii sociale incluse în procesul de protecție a copilului. În plus, măsurile luate astăzi vor avea impact asupra unui număr important de persoane – copiii, familiile acestora și comunitățile din care fac parte. UNICEF estimează, de asemenea, că prin implementarea acestei modificări vor fi create cel puțin 7600 de noi locuri de muncă, iar numărul acestora poate ajunge până la 17 000”, a completat deputata Bîzgan.

După votul de astăzi din Parlament, inițiativa urmează să ajungă la Președinte pentru promulgare.