Primele Ambasadoare #Girl2Leader din România

În perioada 8-11 octombrie, 31 de fete din România, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, au avut ocazia să ia parte la prima ediție a campaniei #Girl2Leader desfășurată în România. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale a Fetei, sărbătorită pe 11 octombrie și reprezintă o inițiativă globală, lansată în 2017 de către Women Political Leaders, care își propune să inspire fete din toată lumea spre a îmbrățișa roluri de conducere în comunitățile din care fac parte și de a se implica în sfera publică sau politică, sub sloganul „Lead Like A Girl”.

#Girl2Leader_Oana_Bizgan

Am pregătit activități diverse și relevante pentru aceste tinere în formare, ca ele să aibă acces la  experiențe inedite, care să le influențeze pozitiv și să le inspire să schimbe în bine comunitățile lor. În România, diferențele de gen sunt, încă, destul de pronunțate, iar femeile nu sunt încurajate să se implice activ la nivel decizional.

La prima ediție din țara noastră au luat parte peste 30 de fete cu vârste între 14 și 17 ani din întreaga țara: București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Focșani, Alba-Iulia sau Brăila. Cele 31 de participante selectate din peste 90 de fete înscrise inițial au beneficiat de o experiență de „job-shadowing” alături de 31 de deputate și senatoare din toate partidele, pe care le-au însoțit timp de o zi în activitatea lor din Parlamentul României.

#Girl2Leader_Oana_Bizgan

În cele patru zile de evenimente desfășurate la Parlamentul României, la Palatul Cotroceni și la sediul Băncii Mondiale din București, adolescentele au luat contact cu femei din politică, diplomație, mediul de afaceri și ONG și au fost  încurajate să devină lideri, la rândul lor.  De asemenea, tinerele au participat la ateliere de social media, de cetățenie activă și de egalitate de șanse, susținute de Monica Jitariuc, Elena Calistru și Florentina Chiru.

#Girl2Leader_Oana_Bizgan

Ambasadoarele #Girl2Leader România au fost primite la Administrația Prezidențială, la Ambasada Suediei și reprezentanța Băncii Mondiale. Participantele au avut ocazia să afle mai multe despre modelele de leadership feminin din zona politică și să cunoască mai multe despre cum funcționează procesul legislativ din România. Evenimentu care s-a aflat la prima ediție în România și s-a desfășurat în mai multe țări din întreaga lume printre care SUA, Regatul Unit, Polonia, Ucraina, Kenia, Malta, cât și Canada, Malaezia, Kenia sau Bolivia. #Girl2Leader a  întrunit un total de peste 1500 de participante din întreaga lume.

#Girl2Leader_Oana_Bizgan_2018

Finalul campaniei a fost marcat în fiecare țară parteneră printr-o conferință și o transmisiune video live din partea echipei internaționale a #Girl2Leader. În România, evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, iar printre invitatele în calitate de speakeri la conferinței au fost E.S. doamna Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei la București, doamna Tatiana Proskuryakova, reprezentanta Băncii Mondiale în România și doamna Despina Andrei, Communication & Fundraising Manager în cadrul UNICEF. Le mulțumesc tuturor colegelor mele din Parlamentul României, care au acceptat invitația de a se alătura acestei campanii, precum și instituțiilor partenere care au ales să susțină evenimentul #Girl2Leader în România.

#Girl2Leader_Parlament_OanaBizgan