Programul O familie, o casă accesibil și persoanelor din categoriile vulnerabile

Camera Deputaților a votat astăzi modificarea legislativă asupra proiectului guvernamental O familie, o casă (266 voturi pentru, 3 abțineri). Inițiativa merge la Cotroceni pentru a fi promulgată. Conform unor amendamente propuse la proiectul Guvernului de către deputata independentă Oana Bîzgan, programul urmează să se extindă și va fi accesibil și persoanelor din categoriile vulnerabile, care vor putea accesa credite pentru achiziționarea sau extinderea locuinței și vor beneficia de condițiile necesare astfel încât să fie asigurat principiul egalității de șanse. Aceasta este doar una dintre modificările legislative inițiate de deputata independentă Bîzgan pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate, alte șase legi depuse în acest sens și  adoptate de Parlament fiind descrise pe https://oanabizgan.com/.

„Măsura vine în completarea altor două inițiative legislative pe care le-am depus în Parlament pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și urmează să se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, așa cum prevede legislația în vigoare. Vorbim în special despre persoane care primesc diverse forme de suport financiar de la stat, dar nu pot accesa credite în cadrul programului deoarece acestea nu sunt considerate venituri. Am propus, pentru a asigura condiții egale de accesare a creditelor ipotecare, includerea acestora în categoria veniturilor eligibile din program. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o persoană cu handicap poate acum merge la bancă pentru a obține un credit ipotecar prin programul O familie, o casă, iar banca va lua în considerare și indemnizația de handicap, propunându-i o soluție de finanțare potrivită situației în care se află. Mi-am propus în acest mandat să fac tot ce îmi stă în putere astfel încât toți cetățenii României să se bucure de acces egal la serviciile și la programele oferite de stat și să poată trăi demn, iar aceasta este doar una dintre măsurile care au fost înaintate și adoptate pentru îndeplinirea acestui obiectiv.” susține deputata independentă Oana Bîzgan.

Alte prevederi incluse în amendamentele depuse pe proiectul de modificare a legii sunt reprezentate de reducerea cu 2% a dobânzii creditelor acordate persoanelor din categoriile vulnerabile, precum și posibilitatea de garantare cu până la 100% a creditelor ipotecare acordate în cadrul programului acelorași categorii de persoane. Măsurile au menirea de a asigura acces la soluții de creditare pentru achiziționarea primei locuințe, în mod egal pentru fiecare român.

Programul „O familie, o casă” este continuarea programului guvernamental „Prima Casă” și a fost dezbătut în Parlament la propunerea Guvernului. Acesta a primit și votul pozitiv al senatorilor în luna septembrie a anului trecut. După votul obținut astăzi în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege va merge la Cotroceni pentru a fi promulgat de Președinte.

Oana Bîzgan este deputată independentă și Young Global Leader, membră în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Îi aparțin o serie de inițiative legislative ambițioase, precum legea hărțuirii stradale, legea creșterii vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în centre de tip rezidențial, înființarea unui registru național al infractorilor sexuali, accesul la educație și servicii medicale pentru copiii fără CNP, dar și modificări privind legea adopției. Mai multe informații pe www.oanabizgan.com.