Registrul infractorilor sexuali și responsabilitatea individuală

Legea privind înființarea registrului infractorilor sexuali a fost promulgată pe 20 iunie anul acesta, după ce a trecut de votul final din Parlamentul României, aproape în unanimitate (o abținere, votul electronic poate fi consultat AICI). A fost un proces lung, am încercat să adun toate formațiunile politice din Parlament și să demonstrăm că #0ToleranțăPentruViolență nu este doar un slogan, că facem pași importanți în ceea ce privește victimele prădătorilor sexuali. Am lucrat cu societatea civilă, dar și cu instituțiile care vor implementa această lege. După un an și patru luni de la depunerea proiectului, ne-am bucurat să vedem că #SePoate și că România face un pas înainte și nu mai pune victimele pe ultimul loc.

Totuși, după câteva săptămâni de la promulgare, anumite articole din presă au stârnit reacții negative, atât în rândul cetățenilor, cât și în rândul anumitor organizații neguvernamentale. Majoritatea nemulțumirilor sunt vizavi de un anumit aspect din lege, care are la bază responsabilitatea individuală. Pe scurt, orice pesoană care dorește să se angajeze/să desfășoare activități de voluntariat trebuie să aducă un extras din acest registru (care se poate ridica din același loc și în același timp cu cazierul, fără niciun cost pentru cetățean). De ce? Pentru a evita nenumărate cazuri în care astfel de infractori sunt în preajma victimelor. De asemenea, au fost vehiculate o serie de informații false, pe care am încercat să le clarific și pe care le puteți găsi la finalul acestui articol.

Efortul colectiv pentru protejarea persoanelor vulnerabile

Bineînțeles că existența acestui Registru nu va putea preveni în totalitate agresiunile asupra minorilor sau asupra persoanelor vulnerabile. Dar este un prim pas și unul importat – acest registru va conține date genetice și fotografii ale acestor infractori. De asemenea, sunt specificate măsuri privind schimbarea domiciliului sau colaborarea cu alte state, dacă aceștia vor călători în afara țării. Acest lucru nu înseamnă neaparat negarea reabilitării persoanelor înscrise în Registru, ci poate reprezenta un punct de pornire în cazurile anchetate de autorități, în condițiile în care rata de recidivă este de 70% în cazul persoanelor care au săvârșit astfel de infracțiuni.

Dar pentru a avea, cu adevărat, o schimbare, este nevoie de un efort mult mai mare, din partea noastră, a societății. Cu toții ne dorim ca persoanele vulnerabile sau chiar noi înșine să fim în siguranță în orice condiții și vreau să cred că suntem dispuși să facem un mic efort pentru ca acest lucru să devină realitate. Despre asta este vorba de fapt, despre ce poate face fiecare dintre noi pentru ca societatea în care trăim să fie una mult mai sigură și mult mai funcțională decât până acum. Nimic nu ne poate opri să începem noi schimbarea de care are nevoie „sistemul” – noi, om cu om, ONG cu ONG, parlamentar cu parlamentar, funcționar cu funcționar, adolescent cu adolescent, părinte cu părinte, cetățean cu cetățean. Știu că ziua când nu ne va mai fi teamă, când nu ni se va mai părea că suntem pe cont propriu și când vom avea puterea să zâmbim, aici în România, va veni. Haideți să lucrăm împreună pentru a face ca această zi, pe care eu abia o aștept, să vină cât mai repede!

Societatea civilă – reacții pozitive la înființarea Registrului

Combaterea unui fenomen  precum abuzurile sexuale asupra minorilor presupune un efort susținut din partea tuturor actorilor vizați. De aceea, am apreciat demersul jurnalistic al Libertatea, care a documentat mai multe cazuri de abuz sexual asupra copiilor și deciziile luate de judecători în cazul agresorilor. La fel de mult m-am bucurat să văd, la doar câteva zile distanță după valul de nemulțumiri, că există și reacții pozitive din partea organizațiilor. Am primit câteva comunicate și luări de poziție, pe care mi-aș dori să le citiți, în cele ce urmează. Pentru că aceste organizații sunt cele care lucrează direct cu categoriile de persoane vulnerabile, acordând sprijinul necesar.

World Vision România – https://worldvision.ro/

„…considerăm că obligația ca orice persoană care intră în contact cu copiii la locul de muncă să prezinte un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu este agresor sexual, prevăzută de Legea 118/2019 privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, este o măsură benefică și necesară.

World Vision România este implicată în prevenirea riscului de abuz, neglijare sau exploatare a copilului prin programe şi campanii de conștientizare la nivelul comunității, cele mai multe cu implicarea copiilor.

Toți angajații, membrii Consiliului Director, voluntarii, internii sau alți afiliați ai Fundației iau la cunoștință și declară în scris că vor respecta Politica World Vision România de protectie a copilului și adultului, care este dezvoltată în conformitate cu Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului (Legea 272/2004) și cuprinde standarde de protecție a copilului și a adultului.” – comunicatul complet aici.

Asociația Necuvinte – http://www.necuvinte.ro/

„Am observat cu mare dezamăgire un val de nemulțumiri publice legate de intrarea în vigoare a „Registrului național automatizat pentru persoanele care au comis infracțiuni sexuale”. Suntem martori îngroziți zilele acestea la crimele din Caracal, care au scos la lumina insuficiența sistemului de protecție a statului, dar și atitudinea sexistă adânc înrădăcinată în legătură cu infracțiunile cărora le cad victime femeile și fetele din România. Pentru noi nu este, din nefericire, o noutate. Acest Registru este un mare pas înainte și am să vă ofer un exemplu pe care sper eu să-l putem înțelege cu toții, măcar în contextul tragediei din Caracal. În luna noiembrie 2014, 7 tineri din Văleni, jud. Vaslui au violat timp de mai multe ore o tânără de 18 ani, caz cunoscut publicului larg drept „violul din Vaslui”. Pedepsele primite de ei au fost insuficiente, iar în acest moment, toți cei 7 violatori sunt în libertate. Conform art. 166/NCP – Reabilitarea, condamnații pot fi reabilitați la cerere de către instanțele de judecată. Ce înseamnă acest lucru? Că în termen de 5 ani, toți autorii violului din Vaslui, pot avea, la cerere, cazierul curat și se pot angaja, de ce nu, într-o grădiniță sau întreprindere socială care lucrează cu categorii vulnerabile. Este dreptul lor prevăzut de legea penală. Prin legea de înființare a acestui Regsitru național, autorii faptelor de viol nu mai au posibilitatea de a șterge cu buretele aceste fapte. Le vor purta cu ei până la vârsta de 85 de ani. Cum putem noi, ca societate în care fetele și femeile sunt abuzatre în fiecare zi să ne supărăm că trebuie să mai scoatem o hârtie în plus la angajare? Este o lege care ne protejează de agresorii ascunși din jurul nostru. Da, pentru a ne proteja și a nu-i aduce în firma, intreprinderea, casa noastră, trebuie să solicităm, încă o hârtie emisă de către Poliția Română. Chiar este atât de dificil?”

Consiliul Tinerilor Instituționalizați – http://consiliultinerilor.ro/

„Existenţa unui astfel de „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“ este extrem de important având în vedere cazurile de abuz raportate anual de către copiii și tinerii instituționalizați din România. Considerăm că pentru persoanele care doresc să lucreze cu copiii și tinerii aflați în situații vulnerabile, nu va fi greu să obțină o adeverință de la biroul de la care obține și cazierul judiciar.” – citiți comunicatul integral aici.

Alianța România Fără Orfani – https://www.romaniafaraorfani.ro

„Alianța România Fără Orfani (ARFO) are ca scop mobilizarea societății înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate, motiv pentru care situațiile de mai sus nu ne sunt indiferente. Din acest motiv, considerăm că obligația ca orice persoană care intră în contact cu copiii la locul de muncă să prezinte un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu este agresor sexual, prevăzută de Legea 118/2019 privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, este o măsură preventivă necesară.” – comunicatul integral aici

Registrul infractorilor sexuali – precizări referitoare la modul cum va funcționa

Legea care prevede crearea unui Registru național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor stipulează ca fiecare persoană care lucrează în domenii unde va avea legătură directă cu persoanele vulnerabile să adauge la dosarul de angajare și un certificat de integritate comportamentală care să ateste că această persoană nu a săvârșit fapte de natură sexuală sau alte fapte considerate a avea un risc social ridicat precum trafic de persoane, proxenetism și altele. Reacțiile apărute ca urmare a promulgării acestei legi au impus o serie de precizări, după cum urmează:

 • Toată lumea va trebui să obțină un certificat de integritate comportamentală atunci când dorește să se angajeze.

  FALS

Certificatul este obligatoriu doar în cazul în care o persoană dorește să se angajeze în domenii în care vor avea legătură directă cu persoane vulnerabile, așa cum sunt acestea definite de legea asistenței sociale (Legea nr. 292/2011). Astfel, prevenim ca o persoană care a săvârșit fapte precum agresiune sexuală, viol, act sexual cu un minor, pornografie infantilă, proxenetism și așa mai departe să lucreze într-o instituție în care rolul său va fi tocmai acela de a proteja categoriile de persoane care i-au fost anterior victime.

 • Persoanele angajate în astfel de posturi trebuie să prezinte angajatorului periodic certificatul de integritate.

  FALS

Certificatul de integritate comportamentală va fi prezentat O SINGURĂ DATĂ, la angajare. Perioada de valabilitate a certificatului (6 luni) reprezintă perioada în care respectivul certificat poate fi folosit pentru angajare (dacă nu au apărut modificări între timp). După angajare, dacă apar fapte precum cele prevăzute în legea care reglementează Registrul, acestea vor fi anchetate de organele abilitate, iar angajatorii vor lua măsurile care se cuvin. După dovedirea vinovăției/nevinovăției, autorul va fi sau nu înscris în Registru, conform legii.

 • Certificatul de integritate comportamentală este birocrație în plus.

  PARȚIAL ADEVĂRAT

Certificatul reprezintă, într-adevăr un act în plus în dosarul de angajare. DAR, acesta se obține DIN ACELAȘI LOC ȘI ÎN ACELAȘI TIMP CU CAZIERUL JUDICIAR, necesar în procesul de angajare sau în diferite alte situații. Astfel, timpul de care candidatul va avea nevoie nu se va modifica. Ne dorim cu toții sisteme informatice performante și eficiente, dar nu avem, încă, infrastructura necesară pentru ca ele să poată fi implementate. În momentul când acestea vor apărea și vor fi utilizate, vă asigur că și modul în care funcționează Registrul va fi adaptat. Sunt deja discuții pentru accesarea fondurilor europene pentru digitalizarea acestui sistem.

 • Cazierul judiciar este suficient, certificatul de integritate comportamentală dublează cazierul judiciar.

  FALS

În cazier este vorba despre reabilitare, de ștergerea faptelor după ispășirea unei anumite pedepse sau după trecerea unui anumit interval de timp. Faptele din registru sunt fapte cu risc social ridicat. Registrul are astfel, rolul de aducere la cunoștință a unei anumite fapte, pentru o perioadă mai lungă decât cea înscrisă în cazier și de a preveni recidiva în cazul unor anumite infracțiuni.

*Din punct de vedere procedural, pașii care vor fi urmați pentru tot ceea ce înseamnă înscrierea în Registru, precum și obținerea certificatelor de integritate comportamentală vor fi stabilite în Normele de aplicare a legii care vor fi emise de Poliție.