Ziua Europei – Declarație politică

Am sărbătorit weekend-ul trecut Ziua Europei. A 70-a aniversare a declarației prin care Robert Schuman invita țările din Europa la solidaritate și eforturi comune pentru atingerea unor scopuri comune printre care bunăstarea fiecărui cetățean,  ne găsește astăzi într-o criză sanitară al cărei epicentru a fost pentru o perioadă importantă în Europa, iar pericolul încă nu a trecut. Pandemia de COVID-19 este, cu adevărat, un test de solidaritate. Am avut șansa să dovedim că vrem și că putem să ajutăm țările mult mai afectate decât noi, că putem sprijini comunitățile în nevoie, cel puțin la fel de mult cum ne-au sprijinit ele, chiar și când nu ne confruntam cu crize atât de puternice. Și vă voi da doar un singur exemplu, cel al Italiei. Zeci, sute de copii români bolnavi, sunt tratați în Peninsulă de afecțiuni pentru care în țară nu ar avea șanse să supraviețuiască. Iar intervențiile sau tratamentele au continuat inclusiv pe perioada pandemiei, când medicii italieni erau copleșiți de cazurile de COVID pe care le aveau de tratat. Echipa medicală care a mers în Italia a fost un răspuns așteptat nu doar din punct de vedere al relațiilor internaționale și al reciprocității, dar mai ales din punct de vedere uman.

Reacțiile pe care le-au avut și alte state nu atât de puternic afectate, au arătat, de asemenea, faptul că proiectul european are la bază și principii cum ar fi empatia și grija pentru ceilalți. Și amintesc aici exemplul Germaniei, nu doar din perspectiva leadershipului și a eficienței măsurilor impuse, dar mai ales pentru deschiderea de care a dat dovadă în a sprijini sistemele medicale ale țărilor vecine, prin preluarea unor cazuri serioase de infectare. Doresc să mai amintesc aici și de numeroasele stocuri de materiale sanitare care au circulat între țările UE, ca sprijin umanitar acolo unde a fost nevoie.

Toate aceste acțiuni sunt rezultatul a zeci de ani de relații internaționale consolidate prin diverse acțiuni comune. N-a fost mereu ușor, dar iată că, în crize cum este cea pe care o traversăm, unitatea și solidaritatea trec orice fel de granițe și depășesc disputele. Am încredere că Uniunea va depăși această criză și pe cele ce vor urma, că vom reuși să rămânem împreună, alături de state cu care împărtășim mai mult decât un spațiu politic și economic, împărtășim valori comune. Suntem cu toții egali în fața problemelor și a pericolelor dar avem avantajul de a avea lângă noi parteneri care ne pot fi sprijin în momentele dificile. Avem datoria de a le întoarce orice formă de sprijin și de a ne face partea. Pentru că nici un parteneriat nu se bazează doar pe a primi, ci și pe a oferi. Avem datoria, dragi colege și dragi colegi, să onorăm promisiunile făcute înainte de aderare și să dăm dovadă de solidaritate în toate acțiunile pe care le întreprindem, pentru a putea fi un partener corect în ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.