[:ro]

Ziua Internațională a Femeii

În 8 martie sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Anul trecut, Institutul Național de Statistică estima că în România trăiesc peste 8 milioane de femei. Tot datele statistice ne arată că multe dintre acestea se confruntă în viața de zi cu zi cu probleme dintre cele mai diverse, de la violența domestică până la discriminare pe criterii de gen. Totuși, nu despre asta vă voi vorbi astăzi, ci despre cum femeile reușesc, cu ambiție și determinare, să facă față celor mai grele provocări și să meargă mai departe, spre societatea corectă și incluzivă pe care ne-o dorim cu toții.

Vă invit să vă amintiți toate femeile pe care le-ați întâlnit și care își fac treaba cu responsabilitate, indiferent de domeniul în care activează. Cu siguranță știți cel puțin o femeie medic, o profesoară, o femeie pompier, o antreprenoare, o femeie militar, o femeie contabil și așa mai departe care merge zi de zi la serviciu știind că un lucru bine făcut poate avea un impact pozitiv în viața celorlalți. Și să nu uităm de un aspect extrem de important: după ce termină programul de lucru, multe dintre aceste femei se întorc acasă unde, de cele mai multe ori, preiau o altă serie de sarcini – cele legate de îngrijirea copilor și a locuinței. Conform cutumelor transmise din generație în generație treburile casnice revin, în majoritatea cazurilor, femeilor.

Modul de gândire în legătură cu acest subiect trebuie să țină pasul cu evoluțiile din societate. Eforturile făcute în sensul reducerii diferențelor dintre femei și bărbați în viața profesională, trebuie dublate de un echilibru în ceea ce privește viața personală și de familie, astfel încât atât femeile cât și bărbații să poată profita la maximum de potențialul lor profesional, fără a fi constrânși să renunțe la viața de familie.

Și pentru că astăzi am ales să vorbesc despre femeile care luptă pentru a aduce schimbări în bine în jurul lor, vreau să vă amintesc de cele două inițiative la feminin pe care le-am depus împreună, primele de acest gen din Parlamentul României – acces la educație pentru copiii fără CNP și creșterea de la 3 la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în serviciile de tip rezidențial. Acest tip de colaborare este exemplul de care au nevoie toate femeile pentru a înțelege că pot și că trebuie să lucreze împreună pentru a reuși să ajungă acolo unde își propun. Doresc să vă mulțumesc, dragi colege, pentru colaborare și, perimiteți-mi să le mulțumesc și colegilor noștri, pentru susținerea celor două inițiative și să-mi exprim speranța că vom putea colabora la fel de bine și pentru proiectele legislative viitoare. Nu în ultimul rând, permiteți-mi să le urez „La mulți ani!” tuturor femeilor din România și nu numai!

[:]