[:ro]

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței

La fiecare 30 de secunde, în România o femeie este bătută de partenerul ei. 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. 1 din 4 femei este agresată fizic sau sexual de către partener. 55% din români sunt de părere că violul este justificat în anumite situații.  

Anul trecut au avut loc 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei. Dintre victime, 76%, adică 15.584, au fost femei. 46 dintre aceste femei și-au pierdut viața.  

Pe 25 noiembrie, în fiecare an, marcăm Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Peste tot în lume, între 25 noiembrie și 10 decembrie se organizează acțiuni pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor.  

Am făcut un pas important prin armonizarea legislativă obligatorie privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice – Convenția de la Istanbul pe care România a ratificat-o încă de la 1 septembrie 2016. Am introdus noi măsuri pentru protejarea victimelor violenței domestice, inclusiv înlăturarea imediată a agresorului prin ordin de protecție provizoriu emis pe loc de către polițist.  

Votul dat de dumneavoastră în iulie anul acesta a contribuit la salvarea a mii de vieți și familii. 

Avem în continuare o responsabilitate enormă în ceea ce privește prezentul și – mai ales – viitorul femeilor din România. În această Cameră stă puterea de a face mai mult, mai bine și într-un mod sustenabil. Victimele violenței domestice au nevoie de sprijin real pentru a-și dobândi independența financiară și pentru a fi active pe piața muncii. Iar cifrele ne arată că este necesar să facem aceste demersuri. În octombrie anul acesta, România a înregistrat peste 30.000 de locuri de muncă neocupate. Luna aceasta s-au adăugat alte 2.300. Cu sprijinul oferit de noi, aceste locuri pot însemna, pentru aceste femei, șansa unui nou început, siguranță financiară și posibilitatea de a-și crește proprii copiii într-un mediu armonios.  

Pe lângă fondurile nerambursabile, trebuie să alocăm de la bugetul de stat fonduri pentru integrarea victimelor violenței domestice în societate și pe piața muncii. Banii investiți astăzi se vor traduce mâine în scăderea costurilor cu adăposturile de stat, cu serviciile de asistență socială, medicală sau juridică. Mai mult decât atât, se vor traduce în vieți salvate și copii care cresc într-un mediu prielnic și devin, la rândul lor, cetățeni activi în societate.  

Contez pe sprijinul vostru, dragi colege și dragi colegi, să ne asigurăm că vom lua în considerare toate aceste lucruri când vom vorbi despre Legea Bugetului.  

Avem nevoie de o societate românească funcțională, sigură, care asigură egalitate de șanse tuturor cetățenilor.

Declaratie politica din data de 21 noiembrie 2018

ANTREPRENORIAT

99% din firmele românești sunt IMM-uri, însă 91% din veniturile privaților aparțin top 10% firme.

Trimitere propunere

EDUCAȚIE

În România, 121.000 de tineri sunt șomeri (20,4%), în timp ce deficitul fondului de pensii a depășit 30%.

Trimitere propunere

SĂNĂTATE

România are penultima speranță de viață din UE din cauza ineficienței distribuirii resurselor din infrastructură.

Trimitere propunere

REFORMA COMPANIILOR DE STAT

Înregistrează restanțe de 20,7% din total arieratelor întregii economii (3,7% din PIB).

Trimitere propunere

Din mandatul meu au mai rămas:

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Voluntar de România
[:]